2015. szeptember 5., szombat

Maradj! (2005)

★★★★☆☆☆☆☆☆

Spoiler-es értékelés

„A kérdés: ki Henry Letham, és miért zúzza darabjaira Sam világát?”
Na, ez az a kérdés, amire a film nem ad választ, ahogy az összes többire sem… Kapunk egy gyönyörűen összekuszált valamit, ami már megint kibogozhatatlan, idegesítő és értelmetlen.
Ha a film végéből indulunk ki, amikor is Henry meghal (?) egy autóbalesetben, akkor honnan tud meg az életéről bármit is Sam (például, hogy ki a kedvenc festője)? Illetve, ha Sam nem is foglalkozott a balesetnél kíváncsiskodókkal (az arcukat szerintem egyáltalán nem is láthatta, hiszen folyamatosan Henry-t figyelte), akkor hogyan szerepelhettek azok az emberek képzelgéseiben? (A kocsiban ülő apuka, anyuka és barátnő felbukkanása még úgy ahogy megmagyarázható, de a kutyaharapás valódisága már nem…) És a barátnője most akkor mégsem a páciense volt, hanem csak a balesetnél ismerték meg egymást?
És ha a balesetet tekintjük valóságnak, akkor ezek szerint az összes eseményt csak képzelte Sam, tehát a szabadságolt kolléganője sem létezett, a vágások sem valósak a barátnője karján, és mégis ki festette a képeket?
Annyi kérdésem lenne még, de szerintem a legtöbbre senki nem tudna válaszolni, mert a film nincs következetesen felépítve.

Filmnézés ideje: 2015. augusztus 10.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése