2015. szeptember 14., hétfő

Fűrész VII. (2010)

★★★★★★☆☆☆☆

Spoiler-es értékelés (már csak a megszokás kedvéért kiírom)

A sorozat eljutott a mélypontra. Ez a rész már kizárólag az ész nélküli gyilkolászásról szólt és a "játék" csak egy kötelező kellék lett.

A film elején látott nagy nyilvánosság előtti kivégzés nagyon elrugaszkodott az eddigi gyakorlattól, semmilyen szinten nem Jigsaw stílusa, ő nem csinált volna soha ilyet ennyi ember szeme láttára. Ahogy az előző rész első játékának, úgy ennek a jelenetnek se volt a cselekményvezetéshez semmihez köze. Egyetlen további részhez se köthető és a továbbiakban nem is fogunk hallani róla, vagy viszontlátni.

Ezt követően egy nyilvánvalóan hazug "túlélő" beszámol a tévében megpróbáltatásairól, amit természetesen Hoffmann nyomozó nem hagyhat megtorlatlanul (őt választja a következő játszópajtásának).

Megint kapunk a szerelőműhelyben egy kisebb "játékot", mely a nagy egészbe nem illik bele, de legalább további feladatot ad az új nyomozóknak, akik Jigsaw özvegye nélkül nem sokra mennének.

Mikor a túlélők összejönnek elmesélni egymásnak a történetüket, akkor érthetetlen módon éppen egy olyan nő beszámolóját hallhatjuk, akiről egyetlen film se tesz említést, soha nem láttuk még. Nem értem, hogy miért egy ilyet kellett választani. Talán nem volt ezen kívül épp elég túlélő, akinek a viszontagságait már végignéztünk és visszaemlékezhetnénk rá?

Ezután megkezdjük a játékot, de szerintem már csak megszokásból, ugyanis Hoffmann-t már csak egy dolog érdekli, eltenni láb alól Jigsaw özvegyét. Ennek érdekében vérfürdőt rendez, minden útjába eső embert leszúr, lelő, vagy időzített golyószóróval szitává lyuggat. Ugye emlékszünk még rá, hogy mit mondott Jigsaw pár résszel ezelőtt: "Megvetem a gyilkosokat". Úgy érzem, hogy Jigsaw mégsem megfelelő utódot választott...
Eközben természetesen Bobby minden próbán elbukik, még a legvégsőn is, melyben vicces módon épp azt kapta feladatául, amivel kérkedett: a mellizmaiba akasztott kampón kellett felhúznia magát a lánc tetejére. Oké, ez legalább eredeti kiszúrás volt vele. (Bár én előbb más megoldás után néztem volna, ami szintén elbír és szabad marad a két kezem.) A próbák ezúttal egész jók voltak, sikerült némi izgalmat kiváltaniuk belőlem.

Hoffmann-nak végül sikerül a jó öreg szájfeltépős kütyüvel megölnie a nőt (ha ezt Jigsaw látta volna...), amikor is jön az utolsó csavar: felbukkan az első részből megismert Dr. Gordon, kiderül róla, hogy végig segédkezett Jigsaw-nak (többek között szem összevarrás, kulcs bevarrás és hasonlók) és büntiből bezárja Hoffmann-t a szintén első részből már ismert helyiségbe.

Fűrész 8? Ezután a mélyrepülés után nem vagyok benne biztos, hogy el kellene készíteniük a folytatást...

Filmnézés ideje: 2015. szeptember 13. (újranézés)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése