2015. szeptember 13., vasárnap

Fűrész IV. (2007)

★★★★★★★★☆☆

Spoiler-es értékelés (feltéve, hogy ebben a sorozatban még létezik ilyen)

A film elején végignézhetjük Jigsaw boncolását, ami egyrészt gusztustalan volt (nem véletlenül nem megyek boncmesternek...), másrészt kicsit megkavarta a történetet, ugyanis azt hittem, hogy a további események ezt követően történtek, pedig nem. Visszaléptünk kicsit az időben, de erre csak a film legvégén mutattak rá, a szokásos összegzéskor.

Ezúttal nagyjából a film felében láthattuk a különböző "játékokat", melyek megint elég véresre sikerültek, de még mindig megdöbbent, hogy milyen kreatív kínzási módszereket találnak ki. Szívesen elbeszélgetnék a készítőkkel, hogy mégis kiknek a fejéből pattannak ki ezek az ötletek. A film másik felében a nyomozás részleteit követhettük nyomon, illetve Jigsaw régi életéből láthattunk jeleneteket. A három szálon futó történetet ügyesen összemosták, mindegyikkel fokozatosan haladtunk előre.

(A film egyik jelenetében Hoffmann felügyelőnél van egy gyerekjáték és megkérdezik tőle, hogy fiú, vagy lány, erre ő azt válaszolja, hogy "Lány, kurta kis történet." Ha nagyon tovább akarom gondolni a történetet, akkor arra a kislányra utalhat, akiről a harmadik rész végén szó volt, hogy csak Jigsaw tudja, hogy hol van fogva tartva.)

Strahm ügynök és Perez ügynök nagyon profin "kirakóznak", észreveszik az elrejtett jeleket, jól értelmezik az utalásokat és keményen dolgoznak az ügy felgöngyölítésén. Jó volt látni, hogy végre halad valamerre a nyomozás és nemcsak tétlenkednek.

A Jigsaw korábbi életébe való bepillantás adott egy kis pluszt a történetnek, megtudhattuk, hogy a terhes felesége tragédiája (a baba elvesztése) és a súlyos betegsége (rákja) miatt fordult ki magából ennyire és ezért kezdte el a játékot.
Minden ember másként éli meg a tragédiákat, vannak, akik bár nehezen, de fel tudják dolgozni, vannak, akik maguk ellen fordulnak tehetetlen dühükben, míg megint másokban megkattan valami, amitől egy olyan énjük bukkan a felszínre, aki mindig is bennük volt mélyen, de nem volt oka kibontakozni. Jigsaw a saját áldozataihoz hasonlóan a legfontosabb pillanatban rosszul döntött...

Hoffmann nyomozó, mint "új Jigsaw" érdekes választás, minden esetre kellőképpen elmebetegnek tűnik ahhoz, hogy méltó utódja legyen a mesternek. Kíváncsi vagyok, hogyan folytatódik a játék.

Filmnézés ideje: 2015. szeptember 13. (újranézés)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése