2015. szeptember 15., kedd

A csajok háborúja (2009)

★★★★★★★★★★

Szeretem ezt a filmet, mert nagyon jól bemutatja az emberek sokszínűségét (főleg a kéket XD). Adott egy karakán és kicsit erőszakos lány Liv személyében, valamint egy kedves és szolid lány Emma személyében. Eddig nagyon jól működött a barátságuk a különböző habitusuk ellenére, de mikor az esküvőjük kerül veszélybe, megmutatkozik az igazi énjük. Tanúi lehetünk, hogy a fatális tévedés hatására hogyan fordulnak ki önmagukból és hogy ezt a társuk hogyan kezeli.

Marion, az esküvőszervező hölgy narrátorkodása szerintem jó ötlet volt, szépen összeköti az egyes jeleneteket és ad még egy kis pluszt a történethez.

A lánykérések nagyon illettek az adott karakterhez, legalábbis amilyennek eleinte megismertük őket: Liv-é viharos volt, amit kierőszakolt magának a jelleméből fakadóan, míg Emma kezét nyugodt körülmények között kérte meg a párja, ráadásul tökre aranyosan és ötletesen, egy szerencsesütibe rejtett gyűrűvel.

Miután megtörtént az "elírás" és felkeresi a két barátnő a harmadik lányt, hogy megkérjék az időpont cserére, nem nagyon értettem, hogy miért nem segít nekik. Ugyanis egyetlen épkézláb kifogása se volt a "nem"-en kívül. A két dátum között nincs sok különbség, és mivel nem is túl sok idő telt el a lefoglalás óta, így még a szervezés előrehaladására se hivatkozhatott volna, talán csak arra, hogy már kiküldte a meghívókat, de még ennyit se kaptunk. Rendben, hogy valahogy el kell érni a bonyodalmat, de legalább lett volna valami kézzelfogható és elfogadható indok, ami miatt nem hajlandó cserélni.

Mivel Liv mindig mindent elér a rámenősségével, illetve Emma mindig mások érdekeit helyezi maga elé, ezért adott lett volna, hogy jelen helyzetben is Emma engedjen. Azonban Emma éppen ezt az alkalmat "választotta", hogy bekattanjon és erőszakosan ragaszkodjon kislánykori álmához. Csak az baj, hogy egyiküknek se esett le, hogy egy esküvő nem érhet fel egy gyerekkori barátság (esetleges) elvesztésével. Ha valóban igaz barátnők lettek volna, akkor vagy összedugták volna a buksijukat, túllépnek a "nagy napon én vagyok a főszereplő" beállítottságukon és közös esküvőt tartanak (hiszen eddig is mindent közösen csináltak és érdekes módon idáig jó volt úgy), vagy mindketten visszamondják a napot és helyet, és nem pont a gyerekkori álmuknak mindenben megfelelő, de ugyanúgy gyönyörű esküvőket rendeznek külön-külön, amin a másik is ott lehet. Ezzel szemben a makacsságuk majdnem véget vetett a barátságuknak mindössze egy nyavalyás esküvő miatt (amiből az egyik oldalon előbb-utóbb úgyis válás lett volna).

Liv esetében nem mondanám, hogy meglepődtem a különböző szurkálódásokon, azonban Emma-ból nem néztem ki, hogy egyébként tőle idegen módon aljas húzásokra vetemedik. Mivel mindketten nagyon jól ismerték a másikat, ezért a "harcban" mindketten tudták, hogyan támadjanak. Eddig mindig ott voltak egymásnak és támogatták egymást, most azonban egyedül kellett küzdeniük, ráadásul éppen a legjobb barátnőjük ellen, ami még inkább fájdalmas, nem meglepő módon mindketten kikészültek.

És ez a helyzet a vőlegényeket is próba elé állította, amit Emma párja, Fletcher "elbukott"... Ugyanis most egy olyan új nővel szembesült, aki nem igazán tetszett neki, ellenségessé váltak egymással és folyamatosan marták egymást. Ő nem ebbe a nőbe szeretett bele, de azt a lányt már nem kaphatja vissza, hiszen megváltozott. (Az én házasságom is - évek múlva, nem az esküvő idején - részben ezen siklott ki, idővel mindketten megváltoztunk, az új énünk már nem volt annyira szimpatikus a másiknak, és a problémákat nem is tudtuk megbeszélni, vagy visszaváltozni, így eltávolodtunk egymástól Szerencsére még mielőtt nagyon csúnya veszekedések miatt megutáltuk volna egymást, békében különváltunk. Elnézést a közbevetésért, de akaratlanul is részben a saját életemet láttam viszont a filmen...)
Liv párja, Daniel azonban megfelelően tudta kezelni párja hisztijeit, hiszen már egy jó ideje ismerte Liv szeszélyeit és akaratosságát és ennek ellenére, vagy inkább ezzel együtt is szerette őt, most is inkább támogatta és mikor szüksége volt rá, megnyugtatta és hozzábújt. Jó volt látni, hogy mennyire egy hullámhosszon vannak. 

Bár a vihar előtti csenddel kicsit félrevezettek minket, a végkifejlet szerintem mindenki számára borítékolható volt. Ha a CD-t a srác kicseréli, akkor nem kaptunk volna ilyen látványos lezárást, így ha Liv nem is, én azért megköszönöm neki. :D

A zárójelenet szerintem nagyon ötletes és folytatásért kiált, de ahogy látom nem kapnak a lehetőségen a rendezők, pedig szívesen megnéztem volna "A babák háborúja" című filmet is. Biztos ki tudtak volna abból is hozni egy-két poént, mondjuk egy közös szülészorvossal... XD

Filmnézés ideje: 2015. szeptember 15. (újranézés)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése