2015. szeptember 27., vasárnap

27 idegen igen (2008)

★★★★★★★★★★

Míg Jane csupa szív, segítőkész és szeretni való teremtés, addig a hugicája, Tess egy elkényeztetett, tapintatlan, önmagától teljesen eltelt és mások érzelmeivel mit sem törődő buta és hazug liba, kikészít a folytonos viháncolásával, röhögcsélésével és képmutatásával. Tipikusan olyan ember, akit legszívesebben jól felpofoznék, hogy kapjon már észbe, de valószínűleg nem használna semmit...
Még ha nem is tudja, hogy a nővére totálisan odavan a főnökéért, a lány reakcióiból simán le tudta volna vágni a helyzetet, ha akárcsak egy percre is félreteszi az önimádatát és egy másik személyre is odafigyel. De nemhogy feltűnne neki, hogy Jane érzelmeivel játszadozik, "elszereti" előle George-ot, de még Jane álmát is el akarja venni, na, ezen a ponton már rühelltem azt a picsát.
Spoiler: A fenti tulajdonságokat is jól mutatja, hogy miután Tess össze-vissza hazudozott George-nak, még neki állt feljebb, mikor Jane fotó összeállítása leleplezte a kétszínűségét. Hogy volt képes még ebben a helyzetben is mást hibáztatni a saját hazugságai miatt? A fényképek nem hazudtak, olyan volt ő, inkább bocsánatot kellett volna kérnie mindenkitől (főleg Jane-től és George-tól), amiért így viselkedett, nem pedig bedurcizni. Kicsit el van tévedve a drágalátos hugica... Rendben, hogy Jane húzása csúnya volt, de hogy mindezt Tess megérdemelte, ahhoz kétség sem fér.

George mellesleg hasonlóképpen buta és felszínes, és úgy látszik, hogy bejön neki egy olyan nő, aki bár csinos és mutatós, de semmit nem tud róla (pontosabban csak a hazugságait) és nagyjából két percnyi ismeretség után még a kezét is megkéri. Ilyen baromságra csak egy buta férfi képes, aki kizárólag a külsőségekkel foglalkozik és semmit nem számítanak neki a nő belső értékei (ugyanis Tessnek ilyen nem túl sok van).

Egyébként ennek a "remek" párocskának a megismerkedése is elég nevetséges volt. George meglátja a szőke cicababát és rögtön rárepül, csak azért mert csinos és kitette amije van. A kicsit visszafogottabb, de szerintem Tessnél sokkal szebb Jane vajon miért indul rosszabb esélyekkel, csak azért mert nem néz ki közönségesen és nem illegeti magát? Az ilyen férfiakat szoktam élből leírni és sajnálom, hogy csak a külsőségek tudják megfogni őket. Tess tipikusan az a nő, aki magával a pasival túl sokat nem foglalkozik, csak a pénzével, a férfi fizetheti a továbbiakban a nő fodrászát, manikűrjét, pedikűrjét, ruházkodását, jó ég tudja még mijét, és cserébe kap egy kirakatnőt, aki nem várja otthon finom vacsorával, mosott ruhával, tiszta lakással és rengeteg szeretettel. Ha nekik ez kell, hát megkaphatják, én maradok a normális oldalon.

Tess és Jane apja se lett szimpatikus karakter, látszik rajta, hogy Tess az ő pici lánya, rajong érte, Jane irányába nem éreztem ezt a hatalmas apai szeretet és ragaszkodást. Talán azért, mert míg Jane talpraesett és önálló, addig Tess pátyolgatást és dicsérgetést igényel.

A barátnő, Casey viszont szerintem nagyon jó fej, ha kell helyreteszi Jane-t, megmondja a magáét és nem átall hatalmas pofonnal figyelmeztetni barátnőjét a hülyeségére. Karakán kis nő, örültem, hogy Jane mellett áll és javítja a normális szereplők arányát.

Kevin szintén olyan szereplő, aki megkedveltette magát velem, tisztességes (bár a főnöknője kicseszett vele), vicces, szókimondó és élettel teli, pont olyan férfi, akire Jane-nek szüksége van, hogy ráébressze, mennyire fontos, hogy a saját boldogságával is foglalkozzon, hogy végre rájöjjön, hogy milyen értékes ember valójában. Jó volt látni, ahogy odafigyel rá.

Kevin és Jane ironikus kis piszkálódásai és civódása tetszett, remek kis párost alkotnak annak ellenére, hogy Jane nagyon nőies, Kevin pedig leginkább egy csintalan kisfiúra hasonlít.

A történet felépítése szerintem ötletes és egyedi, csak picit mondanám sablonosnak, azonban a film vége könnyen kikövetkeztethető, ebben túl sok meglepetéssel nem szolgált a film.
Spoiler: Hacsak azzal nem, hogy mind a 27 menyasszonyra ráaggattuk a saját koszorúslány ruháját, megérdemelték, hogy ők is bénán nézzenek ki. És Jane koszorúslányruhája nem is volt gáz, egyszerű és elegáns volt, azt tényleg fel tudnák venni máskor is.

Kiemelhetnék több jelenetet is, ami megfogott (például a taxis, a határidőnaplós, vagy a ruhapróbálós), de igazából az egész film rendben volt.
Logikátlanságot csak egy helyen találtam: Vajon milyen szórakozóhely hátsóajtaja nyílik közvetlenül egy olyan helyiségbe, ahol 50. házassági évfordulót ünnepelnek? Valószínűleg semmilyen, de legalább cikis helyzetbe került Jane a dühkitörésével...

Spoiler: A film vége felé Jane bevallja George-nak, hogy a kezdetek óta szerelmes belé, és a férfi megcsókolja. Ekkora egy idiótát! Eddig fel se figyelt a nőre, még az se esett le neki, hogy Jane évek óta odavan érte (mondom én, hogy buta), most meg már tetszene neki? Na hess a fenébe. Mégis mit képzelt?
Tess pedig hiába vett vissza magából a film legvégén, ugyanolyan ellenszenves maradt, mint ahogyan megismertem a kezdetekkor.

Filmnézés ideje: 2015. szeptember 27. (újranézés)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése