2015. szeptember 11., péntek

Fűrész III. (2006)

★★★★★★★★☆☆

Spoiler-es értékelés

A film eleje elég véresre sikerült, előbb egy férfi tépte ki testéből a láncokat, és cafatokra robbant, majd pedig a nyomozónő bordáit téptük ki a helyéről elég látványosan. Erős kezdés, ami után kicsit visszább vettünk a tempóból.

Jigsaw állapota fokozatosan romlik ezért elraboltat egy doktornőt, Lynn-t (közben bejátszott a hangszigetelő függöny XD), hogy egy kis ráhatásnak engedve a következő megmérettetés végéig tartsa életben.

A próbát ezúttal egy férfinak, Jeff-nek kell teljesítenie, akinek egy autóbalesetben meghalt a kisfia, és szembe kell néznie a hallgató szemtanúval, a méltánytalan ítéletet hozó bíróval és az autót vezető "gyilkossal".
Miközben a férfi próbálja megmenteni az embereket (gondolom mondanom se kell, hogy kevés sikerrel), addig a doktornő Jigsaw életéért - és közben a sajátjáért is - küzd.

Ahogy Jigsaw egyik kedvence a "kínpad" (amelyben a karokat, lábakat és végül a fejet csavarja el teljesen egy szerkezet), úgy nekem is ez az egyik "kedvencem", rendkívül szemétláda egy kínzási módszer...

Ez a rész történetében is gyengébb volt az előző kettőnél és gusztustalanabb, véresebb jelenetek tarkították, ami nem annyira vall a sorozatra. Az agylékelős és a disznódarabolós rész is gyomorforgató és visszataszító volt, szívesen kihagytam volna ezeket a jeleneteket.

Az előzményekre való visszatekintgetések nem adtak hozzá túl sokat a történethez és igazság szerint nem is nagyon érdekelt, hogy hogyan oldotta meg az előkészületeket.

Amanda rajongása és féltékenysége Jigsaw iránt idegesítő volt, teljesen kifordult magából a nő, idegbeteg és agresszív lett. És ez okozta a vesztét, ugyanis ez a film igazából az ő próbatétele volt és elbukott rajta. Nem azokat az elveket vallja, mint Jigsaw, így nem is lehet méltó utódja a mesternek. Ő higgadt, megfontolt és alapos, míg Amanda indulatos, gonosz és elszánt.

A végkifejlet során végre megint magára talált a film, a kirakós darabjait szépen összeillesztettük (a férfi és a nő valójában házasok). Azzal, hogy Amanda meglőtte a doktornőt, a férje a "kezébe adott" fegyverrel lelőtte őt, mert Amanda hiába ismerte nagyon jól a szabályokat, nem sejtette, hogy Jigsaw tudja, miket művel a háta mögött, és ezúttal rá vonatkoznak az utalások. A harag elvakította és a többi "tesztalanyhoz" hasonlóan ő is rossz döntést hozott. (Örülök neki, hogy a továbbiakban nem kell rettegnem attól, hogy milyen hülyeséget fog elkövetni ez a nőszemély.)
A férfi utolsó döntése (hogy elvágja Jigsaw torkát) megpecsételte a felesége sorsát, pedig ha lett volna egy kis esze, akkor rájött volna, hogy nem a bosszúval kellene foglalkoznia, hanem a felesége megmentésével. Érthetetlen, hogy miért így döntött.

A végső pofont az adta, hogy csak Jigsaw tudja (tudta), hogy hol van a kislányuk bezárva. Kíváncsian várom, hogy mi fog történni vele...

Filmnézés ideje: 2015. szeptember 11. (újranézés)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése