2015. szeptember 26., szombat

Rövidzárlat (1986)

★★★★★★★☆☆☆

Régi film, ennek megfelelően minden az akkori szintnek felelt meg, ami a mai szemmel nézve lehet, hogy kezdetleges, maradi, egyszerű és "nevetséges", de abban az időben egy ilyen robot már nagy lépésnek számított.

Ha nem támasztunk a filmmel szemben hatalmas igényeket, hanem elfogadjuk az akkori színvonalú kivitelezést, szikrázó robbantásokat, ház méretű számítógépekkel történő vezérlést, akkor tudjuk élvezni ezt az aranyos kis filmet.

Miután az 5-ös robot "életre kelt", talán a lehető legnormálisabb és legbarátságosabb nőbe (Stephanie-ba) botlott bele, ami szerintem nagy mázlija volt. Ugyanis Stephanie egy kicsit lököttebb az átlagnál, minden kis kóbor állatkát befogad, tele van a háza cicákkal, borzokkal, görényekkel, és ki tudja még milyen élőlénnyel, az egész lényéből árad a kedvesség és a jóindulat, ami azonban sajnos a legtöbb emberről nem mondható el. Sokan szerintem féltek volna egy ismeretlen robottól, vagy agresszíven léptek volna fel vele szemben, nem pedig elkezdenek vele beszélgetni. (Rendben, amikor a nő rájött, hogy nem egy UFÓ-val haverkodik, hanem egy kísérleti robottal, akkor ő is vissza akarta passzolni nekik, de ahogy a dolgok alakultak, utána már mindent elkövetett azért, hogy ne tudják elkapni...)
Rövid időn belül össze is barátkoztak, és a nő - pontosabban a könyvei és tévéje - segítségével hatalmas tudásra tett szert, majd folyamatosan használja is ezt a rengeteg információt, ráadásul tudatosan, azonnali reakcióval, mintha valóban egy élő emberrel beszélgetnénk. Rendben, azért a reggeli kivitelezésével akadnak még gondjai, de egyszerűen nem lehet nem szeretni ezt a kicsit dilis robotot.

Ahogy figyeltem az 5-ös robotot és a viselkedését, eszembe jutott egy másik film is, az Ex Machina, amelyben egy teljesen emberszerű, mesterséges intelligenciával rendelkező robotról kellett kideríteni, hogy képes-e gondolkodni. Abban a filmben a robot egy unalmas, érzelemmentes, rideg gép volt, semmi emberi megnyilvánulást nem vettem észre tőle, teljesen unszimpatikus volt, míg az 5-ös roboton kezdetleges kivitelezése ellenére látszott mikor félt, a hangjából érződött a kedvesség, vagy a harag, folyamatosan és értelmesen beszélgetett, táncolt, megértette a viccet, kocsit vezetett, sikeres elterelő hadműveleteket hajtott végre, megvédte magát és minden cselekedete az emberekhez hasonló volt, kétségem se fért hozzá, hogy valóban "él".
Erről szerencsére a robot tervezőjét is hamar sikerült meggyőzni, így már ő is a megmentésén igyekezett.

Az ellen csapatra sem lehetett panaszom, kellőképpen elszántak, kitartóak és ellenszenvesek voltak, ahogyan lennie is kell. Nem szeretem, ha csak a látszat kedvéért vannak "rosszfiúk" egy filmben, és sem funkciójuknak nem felelnek meg, sem az elvárt negatív érzelmeket nem tudják kiváltani belőlem. De mint említettem, itt minden rendben volt ezzel is.

Bár azt nem tudom elfogadni, hogy egy villámcsapástól "öntudatára" tudna ébredni egy gép, akkori ötletnek minden esetre nem volt rossz, máshogy abban az időben nem nagyon tudtak volna elérni ilyen eredményt egy robotnál.

Egy-két ponton azonban kicsit figyelmetlenek voltak a készítők (spoiler-es):
Például mikor Stephanie felhívja a céget, hogy nála van az 5-ös robot, akkor nem mond semmilyen címet, mégis azonnal indulnak a nőhöz a cég dolgozói. Mégis hova?
Vagy amikor kikapcsolják a piros gombbal az 5-ös robotot, tehát egyáltalán nem működhet, akkor felemeli a fejét, majd egy csavarkulccsal bekapcsolja saját magát. Ez nagyjából olyan, mintha a kikapcsolt tévéd bekapcsolná saját magát. (És most tekintsünk el attól, hogy ez néha valóban megesik... XD)
Mikor a nő volt pasija megjelent, hogy elvigye a robotot, akkor az 5-ös robot kb. 1 perc alatt szerelte szét apró darabokra a férfi kocsiját. Akármennyire is gyors, ezt mindössze ilyen rövid idő alatt képtelenség lett volna kiviteleznie.
Amikor a többi robot megtámadta az 5-ös robotot, akkor ő mindössze egy kő segítségével hárította azokat a lövéseket, amivel a film elején tankokat és teherautókat robbantottak fel. Ezek szerint elég lesz akkor kövekkel teleaggatni egy kocsit és nem tudják kilőni? (A magától felrobbanó kinti WC pedig csak plusz poén.)

Filmnézés ideje: 2015. szeptember 26. (újranézés)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése