2015. szeptember 25., péntek

Kígyók a fedélzeten (2006)

★★★☆☆☆☆☆☆☆

Vannak olyan filmek, melyekre a készítőknek kár volt pénzt költeni, neked (nekem) pedig kár volt időt pazarolni rá. Ez a film is ilyen "csodás" alkotás, de vegyük csak sorra, hogy miért is.
 

Innentől spoiler-es:

A film kezdetén egy motoros srác tanúja lesz egy gyilkosságnak, de erről szinte csak a nézők tudnak, mert a gyilkosok semmit nem látnak a fiúból, talán csak a bukósisakját és a hátát, ezeket is mind jó messziről. Eddie-ke közben osztogatja az utasításokat: "Tüntessétek el!", "Tűnjünk a fenébe!", "Kapjátok el!". Most akkor melyiket is hajtsák végre az ölebei? Következetlen ez a parancsolgatás. Sebaj, annak ellenére, hogy a srácból semmit se láttak, a nyomára bukkannak. A zsarukkal egyetemben. Egy pillanatra elgondolkodtam, hogy vajon a rendőrök honnan tudhatták, hogy szemtanú volt a kölyök, ha maga az FBI ügynök is megállapítja, hogy "Láttál egy gyilkosságot és nem szóltál senkinek.", de pár pillanat múlva felhomályosítanak, hogy egy eldobott, ujjlenyomatos Redbull doboz vezetett a fiú nyomára. Hű, ez aztán a logika. Ettől már teljesen nyilvánvaló, hogy a fiú pont akkor járt arra, és pont mindent látott is... Szerintem a Redbull-os doboz a tégla és beköpte a srácot...

Ezt követően az FBI olyan amatőr módon intézi a koronatanú szállítását, hogy az már fáj. Lenne egy kamu repülő elterelésnek, ami még rendben is van. De akkor miért vizsgáltatnak át rendőrkutyákkal egy másik repülőt, miért foglalják le az első osztályt és küldenek át minden utast a turistaosztályra? Ennél jobban nem is hívhatták volna fel a figyelmet magukra. Elég lett volna civilben beülni egy éjszakai járatra és kész, úgy senkinek nem tűnt volna fel semmi, de így a beépített emberek simán rájöttek mindenre. Gratulálok ehhez a bénázáshoz...

Még a felszállás előtt végignézhetjük a vészhelyzeti teendők részletes bemutatását. Minek? Mi nézők nem vagyunk a repülőn, nem fogunk lezuhanni, ha pedig a filmben vészhelyzet alakul ki, úgyis elmondják, hogy mit csináljanak, szóval ez egy teljesen felesleges jelenet volt.

Az utasok összeválogatása is megér egy misét, de mivel túl sokan voltak, így lássuk a leggázabbakat:
Mercedes és az ő kis drága Mary-Kate-je. A nő viselkedése és a kutyája annyira idegesítő és zavaró, hogy őket tettem volna el láb alól elsőnek.
A rapsztár csúnyán el van telve magától, a nagyképű és affektáló dumájától a falnak tudnék menni.
A kigyúrt izomarc és szőke szilikoncsoda mosdóban dugós jelenete borzasztóan szánalmas volt, arról már nem beszélve, hogy a kígyó pont mellbe harapta a csajt. Ennél jobb ötlettel nem tudtak volna előállni a készítők? Ja, de igen, utána leharapja egy kígyó a pisilő férfi fütyijét is. Ez a két jelenet simán elnyerné a film mélypontja címet.
És a többi szereplő rinyálása is elég fárasztó volt, szinte senkinek nem sikerült higgadnak maradni és mikor picit nyugi volt, akkor logikusan gondolkodni. Rohangászás, sikoltozás, kapkodás, figyelmetlenség jellemzi a mellékszereplőket.

És a kígyók... Na azok is megérnek egy misét. Addig rendben van, hogy nagyon sokféle kígyót küldenek fel a repülőre és megvadítják őket a feromonnal (hozzá nem értőként elfogadom, hogy ez így működhet), de nagyon élesen látszik a különbség a valódi, nyugodtan kóricáló példányok és az oda CGI-zett villámgyors "mutánsok" között.
Attól eltekintek, hogy a Mercedes táskájába bemászó, vagy a mikróban megsütött "korallkígyó" valójában egy királysikló és teljesen ártalmatlan (ezt kivételesen tudom, piros alapon fekete-sárga-fekete csíkos, nem pedig fordítva), azonban a piton cápákat meghazudtoló fogsora már nevetséges, akárcsak a többi műkígyó kábeleket harapdáló, összevissza ugráló, repkedő és támadó példányai.
Azért szívesen kielemeztem volna azt is, hogy kit melyik kígyó támadott meg és hogy utána tényleg annyi idő alatt hat-e az adott kígyó mérge, valamint az áldozatnak valóban olyan tünetei voltak-e, ami a kígyó marására vall, vagy pedig csak találomra habzott a szájuk és lilultak be az áldozatok...

Mikor elvesztettük a kapitányt, akkor kedvenc FBI ügynökünk egy másodperces inggallér tapintással meg tudta állapítani, hogy a férfi meghalt. Köszönjük szépen ezt a kidolgozatlan és mű jelenetet, véletlenül se kell jobban megnézni az áldozatot.

Mikor Mercedes bepánikol és a thai box-os férfi a hátán cipelve menti ki a kígyók közül, az is egy igazán béna jelenet volt, teljesen feleslegesen vette a hátára a nőt, így a szűk helyen sokkal nehezebb volt haladniuk, kerülgetni a kígyókat és a szétszóródott kacatokat. Ez körülbelül olyan szintű hülyeség, mint amikor a filmekben úgy menekülnek valami/valaki elől a szereplők, hogy közben fogják egymás kezét, amivel csak lelassítják magukat és nem tudnak teljes erőből futni...

Azért volt két értelmes jelenet is. Az egyik, mikor az idősebb stewardess gondolkodás nélkül és önfeláldozó módon megmentette a kisbabát, minden elismerésem az övé (az viszont már vicces volt benne, hogy a kisbaba egy csörgőkígyóval nézett szembe, miközben rázta a saját kis csörgőjét XD), a másik pedig mikor a kismama kiszívta a kisfiú sebét (vajon a néger fenekét miért nem? XD).

A kígyószakértő bevonása jó ötlet volt, viszont itt picit sántít a történet. Azt állította, hogy ezek a kígyók nem találhatók meg Amerikában. Bár a kobra és a piton tényleg nem Amerikában él, azonban a korallkígyónak szánt királysikló, vagy a csörgőkígyó (a többit sajnos nem tudom beazonosítani) igenis Amerikában szedi áldozatait, tehát itt ferdítettek a készítők. Szerintem talán azért, mert a legtöbb ember ezeket a fajtákat ismeri fel legkönnyebben.

Miután úgy nézett ki, hogy mindkét pilótát elvesztették és átmentek zuhanórepülésbe a stewardess és a zsaru 8000 méteren keresztül nem tudták kiemelni a repülőt a zuhanásból, azonban 3 centire a víztől mégis sikerült nekik. Na ez azért fájt, nem fokozta a feszültséget, inkább csak béna húzás volt.

Mikor a kígyócsempészhez mennek az ellenszer megszerzése céljából, akkor ott a kígyószakértő szerint a csempészt egy "sivatagi fekete kígyó" marja meg. Az nem zavarja őket, hogy a sivatagi kígyók homokszínűek szoktak lenni? Na mindegy, legalább az ötletes volt, hogy a csempészt majdnem a saját kígyója intézte el.

Azt még csak-csak elfogadom, hogy egy egyszerű felfújható gumicsónak meg tudja állítani azokat a kígyókat, amik egyébként elektromos kábeleket harapnak ketté, de azt már nehezebben nyelem le, hogy egy kilőtt ablak először kitörik, majd úgy nyílik tovább folyamatosan a repülő oldala, mintha vékony műanyagból lenne. Ezt már - ha jól emlékszem, akkor - a Mítoszrombolók is megcáfolták, szóval nem tudnak ezzel a látványelemmel megvezetni. Ugyanis ha valóban így lenne, akkor nagy gondok vannak a repülőgépekkel...
Meg a stewardessekkel is, akik a "Mindenki kösse be magát!" felkiáltás után egy asztalkába/pultba próbálnak kapaszkodni. Egyrészt már az ablak kilövésekor mindenki leült a fenekére és rögzítette magát, így a későbbi felszólítás értelmetlen, másrészt ők akkor miért nem ezt teszik?

Az viszont hatalmas húzás volt, hogy a dagi néger testőrről megtudtuk, hogy már 2000 óránál is többet repült, aztán kiderült, hogy csak a Playstation 2 játékszimulátorában. Ezen hatalmasat nevettem.

A film végén még slusszpoénnak megtámadja egy kígyó a koronatanút, beleharap a mellkasába, az FBI ügynök pedig lelövi a srácot. Először azt hittem, hogy akkor ő is beépített ember volt, de utána megláttam a kölykön a golyóálló mellényt, szóval csak egy kis fricskát kaptunk a végére, ami elismerem, jól elhelyezett poén lett.

A két stewardesses szerelmi szál erőltetett volt és nagyon látszik rajta, hogy kötelező elemként építették be.

Filmnézés ideje: 2015. szeptember 24.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése