2015. december 1., kedd

Szörnyecskék (1984)

★★★★☆☆☆☆☆☆

Ezer éves film, és sajnos sokkal többször láttam már annál, mint ahányszor szerettem volna. Míg Guzmi (a leírásban valamiért Gizmo) úgy ahogy aranyos, de nem túl szép kis szőrcsomó, addig a többiek gusztustalanok és idegesítőek, arról nem is beszélve, hogy a kornak megfelelő minőségű a kinézetük és a mozgásuk, ergo rettegni talán csak a kisgyerekek fognak tőlük. 
Emlékszem, hogy nagyjából egy időben jött ki a Szörnyecskék (1984) és a Rémecskék (1986). Talán már iskolás voltam, amikor apukám megengedte, hogy a Rémecskéket megnézzem. Mai fejjel mindössze arra emlékszem, hogy valaki (talán egy férfi) megy le a lépcsőn valami pinceszerűségbe, és egy ilyen szőrös izé ráugrik a hátára és harapdálja a vállát, nyakát. Na, gondolom mondanom se kell, hogy napokig rémálmaim voltak a filmtől, úgyhogy egy jó ideig nem akartam ismét kikönyörögni a horrorfilmezést. A Szörnyecskéktől nem volt rémálmom, a Rémecskéktől igen. Azt hiszem ezzel sokat elmondtam.
Mivel a Rémecskékhez azóta nem volt szerencsém (véletlen?), ezért nem tudom, hogy felnőtt fejjel hogyan értékelném, de az biztos, hogy a Szörnyecskék a mai korban egyáltalán nem rémisztő, ennél sokkal kreatívabb lényeken edződik a mai fiatalság. Ezt talán az is jól mutatja, hogy a párommal jókat vihogtunk egyes jeleneteken.

Az újranézésnek köszönhetően egy kicsit részletesebben is ki tudom fejteni a véleményemet bizonyos jelenetekről.

A film rögtön két bakival kezdődik. 
Az első, hogy a pasi bemutatja magát, és közli, hogy "egy kiskölyök szólított meg", majd maga a pasi szól a kis srác után, aki addig egy árva mukkot se szólt. Gyanítom, hogy itt azért jócskán közrejátszott a félrefordítás is. 
A második baki a hármas szabályban van, amit szigorúan be kell tartani:
1) Tartsa fénytől védve. - Oké, ez korrekt, érthető.
2) Óvja a víztől. - Rendben, ez is teljesen tiszta.
3) Nem kaphat enni éjfél után. - Na, itt megakadtam. Ez mégis milyen szabály? Vajon meddig nem kaphat enni éjféltől kezdve? És ha már éjfél, akkor melyik időzónában? Ha átlép a szörmók egy másik időzónába, akkor átprogramozódik automatikusan, vagy mi? Ezt a kikötést nagyon nem gondolták végig a készítők és már régóta böki a csőröm ez a kérdés...

Miután - természetesen - megtörtént az első baj, illetve - szintén magától értetődően - a második probléma is bekövetkezett, és átalakultak az első kicsik, utána anyuci olyan parádésan intéz el közülük hármat, hogy öröm nézni. Okosan és elszántan küzd ellenük, nem hagyja magát, hiszen a konyha az ő felségterülete. Ennek megfelelően az egyiket apróra darálta egy robotgéppel, a másikat miszlikbe szeletelte a nagy késsel, a harmadikat meg készre mikrózta. XD Ha többit is ő intézhette volna el, akkor talán nem szállják meg az egész várost ezek a gyök2 IQ-val rendelkező nyálkás gusztustalanságok, de sajnos a feladat nehezebb részét az életképtelen és balfék fiacskájára, illetve annak szintén nem teljesen beszámítható leendő barátnőjére hagyta. Szerencsére a gyengeelméjű apuci nem vett részt a tisztítóhadjáratban, agyilag teljesen más világon jár és kicsit el van varázsolva, bele se merek gondolni, hogy mi lett volna, ha a "találmányaival" nekiáll ügyeskedni a szörnyek ellen...

A történetvezetés nem meglepő módon teljesen kiszámítható, túl sok meglepetést nem tud okozni a film, tehát még ezen a téren sem nyújt kiemelkedőt.

A filmben látható bénázásoknak se szeri, se száma (hogy messzebb ne menjek, induljunk ki mondjuk a láncfűrészből, amivel nem tudnak átvágni egy fából készült baseball ütőt), és ráadásul a színészi játék sincs a helyzet magaslatán, a szinkronról már nem is szólva. Régi film, ami akkoriban talán megfelelt az emberek elvárásainak, azonban ma már csak egy gyenge kivitelezésű horrorocska-szerűség...

Filmnézés ideje: 2015. november 29. (újranézés)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése