2015. december 28., hétfő

Az eltakarítónő (2005)

★★★★★★★☆☆☆

A szereplőválasztás elég érdekesre sikerült.
Rowan Atkinson, mint tiszteletes? Mivel kellőképpen idióta, bamba és szétszórt, ezért remek ötlet volt, hogy ő formálja meg.
Grace Hawkins szerepében Maggie Smith-t viszontlátni érdekes volt, ám azt kell, hogy mondjam tökéletesen alakította a karaktert, sőt, illett is hozzá. Könnyedén alakította a fura házvezetőnőt és jól állt neki.
Viszont az öregedő kujon Lance szerepére sérelmezem, hogy szegény Patrick Swayze-t választották. Láttam már pozitív szerepben is, és negatívban is, mindkettőt profin alakította, de ez a fajta gusztustalan és perverz bájgúnár szerep nagyon nem illett hozzá.
Ettől függetlenül valamennyi szereplő tökéletesen hozta a karakterét, nem volt különösebb gond egyikükkel se.

A film kellőképpen sok fekete humort tartalmaz, ami személy szerint nekem bejött, főleg, hogy a film se vette magát túl komolyan. A történetet nem igazán bonyolították túl, a cím alapján simán kikövetkeztethetőek az események, de ez az egyszerűség nem ment a film rovására.
Azt egy kicsit sajnáltam, hogy egy elég lényeges fordulatot hamar lelőttek a készítők, így rögtön megvolt az összefüggés, ezért a későbbiekben már nem szólt olyan nagyot.

Innentől spoiler-es:

Nem igazán értem, hogy miért volt szüksége a Goodfellow családnak egy házvezetőnőre, ugyanis a feleség látványosan nem csinált semmit. Golfleckéket vett, elvitte a srácot suliba, jó sokáig aludt, folyamatosan próbálta Holly lánya erkölcsét megóvni (sikertelenül), és nagyjából itt ki is fújt a tudománya. Ennyi szabadidő mellett igazán belefért volna egy mosogatás, porszívózás, vasalás is...

A focis jelenetnél mindenki sajnálkozva nézett a tiszteletesre, mert egyetlen labdát se tudott kivédeni, ezért rengeteg gól kapott a csapata. Azt viszont senki nem sérelmezte, hogy egyetlen gólt se rúgott a csapat, amit viszont nehezen lehet Walter (a kapus) számlájára írni. Tudom, ez részletkérdés...

Grace kellőképpen éles szemű volt és tökéletesen átlátta a helyzetet, majd természetesen tett is arról, hogy az "újdonsült" családját megóvja mindentől.
Először egy szegény ugató kutyustól, akitől Gloria nem tudott aludni (ezt nagyon sérelmezem...), másodszor egy ártatlan idős embertől (aki véletlenül meglátta, hogy éppen temetik a kutyusát, rosszkor volt rossz helyen), harmadszor egy csapat "gonosz" kisiskolás fiútól, akik bántják az unokáját (oké, megérdemelték, de akkor is csúnya húzás volt), negyedszer pedig a titkos szeretőtől (a kukkolás és a többi csaja miatt egye fene megérdemelte).
Az "utolsó áldozatnak", az idős templomdíszítő bizottság elnök asszonyának halála egy ártatlan félreértésen alapult, és ráadásul senki nem ért hozzá egy ujjal se, de ahogy Grace mosolygott ezen a fordulaton, az nekem is mosolyra húzta a szám szélét.
Különösebben egyiküknek sem volt súlyosabb vétke (Lance-t leszámítva), mégis rögtön halállal feleltek "bűnükért". Ki tudja még, hogy meddig folytatta volna Grace a ténykedését, ha időközben nem derül ki a múltja.
De amint láthattuk, azért a lánya és unokája sem esett túl messzire a fájától, elég jól viselték az igazság kiderülését, sőt, Gloria könnyedén követte is Grace munkásságát. Családban marad...

Filmnézés ideje: 2015. december 17.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése