2015. december 8., kedd

A barlang 2 (2009)

★★★★★★☆☆☆☆

Ha a készítőknek nem volt új ötletük, amit még ebből az egész sztoriból ki lehetett hozni, akkor minek készítették el a folytatást? Nem szólt semmi másról, csak az első filmet majmolta teljes mértékben, miszerint 6 ember lemegy a barlangba, de egy se jön ki. Vagyis mégis, de aztán mégse. Tiszta "deja vu" érzésem volt...

Az ijesztgetéssel megint próbálkoztak, de kisebb lendülettel és hamarabb fel is adták, tehát még kevésbé volt rémisztő, mint az első rész. Sőt, az előző rész ismeretében már tudtam, hogy mikor és mire kell figyelnem, így felkészülhettem a hirtelen eseményekre.

Innentől spoiler-es:

A film elején volt egy mozzanat, ami egyik főhősünket sem zavarta. Nevezetesen, hogy Sarah valahogy kijutott a barlangrendszerből, és biztosan nem azon a járaton át, melyen az újdonsült csipet-csapatunk indult neki a keresésnek, ugyanis arról a járatról le kellett feszegetni a "Veszély! Maradj kint!" feliratú fadeszkákat. Ergo tutira nem ott jutott ki a nő...

Az a rész "vicces" volt, mikor Juno (minő meglepő, túlélte az első részt) megmentette a rendőr pasit. A fószer majdnem otthagyta a fogát, mikor a nő megjelent a csákányával és durván lekaszabolta a pasasra támadó lényt, mire a krapek közli vele, hogy "Segíteni jöttem, kiviszem." Na basszus, szép kis segítség...

Gusztustalankodásban ezúttal is volt részünk bőven, csak most nem vérben, hanem ürülékben pancsikoltak a szereplőink. Egyik jobb, mint a másik.

Mikor a rendőr pasi hozzábilincselte magát Sarah-hoz, akkor a párom - azon túlmenően, hogy értetlenül állt a bilincs hosszúsága előtt - előrevetítette a közeljövő lehetőségeit:
1) Le kell vágni a pasi kézfejét.
2) Le kell vágni a nő kézfejét.
És minő meglepő, a következő jelenetben máris előkerült a célszerszám és megszabadítottuk a rendőrbácsit a kézfejétől. Már épp itt volt az ideje, kezdett irritálni a pasi.

A film legvége azért tartogatott egy kis csavart. Értetlenül álltam a helyzet előtt, hogy Ed tudott a lényekről és nemhogy elintézte volna őket, vagy szólt volna a mentőcsapat tagjainak, hogy mivel állnak szemben, hanem inkább lecsapta a megmenekült rendőrnőt és visszavitte a kijárathoz, hogy elkaphassák a lények. Vajon milyen indítéka volt erre? A történet ezen a ponton teljesen kidolgozatlan és megmagyarázhatatlan, ez a logikátlan fordulat így nincs rendben.

Összességében a színészi játékkal ezúttal se volt különösebb gond, a barlang mit se veszített szépségéből és rejtélyességéből, a lények pedig még mindig hatékonyak és undorítóak voltak, de aki látta az első részt, annak nem fog túl sok újdonságot nyújtani a folytatás.

Filmnézés ideje: 2015. december 6.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése