2015. december 3., csütörtök

Amerikai História X (1998)

★★★★★★★★★☆

Súlyos és sajnos napjainkban is folyamatosan aktuális témát feszeget tökéletes precizitással és sallangoktól, mellébeszéléstől mentesen a film. Kíméletlenül a fejünkhöz vágja, hogy milyen romlott világban élünk.
Sokkal könnyebb másokon átlépni, gáncsoskodni, előítélettel viseltetni csak azért, mert más a bőrszíne valakinek, vagy éppen nem egyezik a véleménye a miénkkel. Könnyebb bántani a másikat, fél perc alatt idegbetegeskedni valami miatt, mintsem normálisan kezelni a felmerülő problémákat. 
A gyűlölködés mindig is jelen volt az emberiség életében, azonban az utóbbi évtizedekben szerintem soha nem látott méreteket öltött a rasszizmus.

Hiába ajánlanám mindenkinek, hogy nézze meg ezt a filmet, mert tanulságos és profi módon kivitelezett alkotás, sajnos a legtöbb ember képtelen lenne felfogni, megérteni a látottakat, még kevésbé gondolkodnának el a film mondanivalóján. És ha mégis, akkor sem nyilvánulna meg a tetteikben, viselkedésükben, hogy bármin változtattak volna a film hatására...

Edward Norton tökéletes választás volt a főszerepre, hatásosan alakította "mindkét" énjét. Érdekes volt végigkövetni, hogy hogyan ment át a változáson, hogyan jött rá arra, mekkorát tévedett, és képes volt "új" életet kezdeni.
A fekete-fehér múltbéli jelenetek és a színes, jelenben játszódó események remekül voltak összehangolva, tetszett az időnek ez a fajta érzékeltetése.

Filmnézés ideje: 2015. november 22. (újranézés)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése