2015. december 12., szombat

Stephen King: Az (1990)

★★★★☆☆☆☆☆☆

Túl hosszú! Ha esetleg egyéb dolgokba nem tudnék belekötni (de igen, bele tudok kötni...), akkor a film hosszúságát mindenképpen negatívumként említeném, mert nem igazán értem, hogy miért kellett ennyi időt szánni erre az egészre. Az rendben van, hogy szépen ki akarják fejteni a eseményeket, de nagyon sok jelenetnél azt éreztem, hogy a történet vezetése szempontjából teljesen felesleges.
Sajnos még ezt a könyvet sem olvastam Stephen King-től, így a kihagyott, vagy átírt részek vonatkozásában nem tudok véleményt nyilvánítani, csak az önálló filmről.

A színészek játékával nem volt különösebb problémám, mind a gyerekek, mind a felnőttek egész jól alakították a szerepüket. Tim Curry remek választás volt bohócnak, eddig már maradandót alkotott számomra az Oscar című filmben Dr. Poole-ként, valamint a Haláli fegyver óta emlegetjük "a vadon kiszlányait", továbbá a Három testőrben is nagyon jól alakította a gonosz bíborost.
Néha sajnos meg kellett állnom egy pillanatra, hogy a gyerekszereplőket azonosítsam a felnőttkori önmagukkal, mert volt egy kis káosz a fejemben, de végül is sikerült összepárosítanom őket.

A történet felépítése kezdetben nagyon jó volt. Először a jelenben vagyunk, mikor az egyik főszereplő megkapja azt a bizonyos telefonhívást, ennek hatására visszakerülünk a múltba és megnézhetjük, hogyan találta magát szembe gyerekkorában a bohóccal, hogyan csatlakozott a kis csapathoz, majd ismét visszakerülünk a jelenbe, ahol a szereplő elindul a találkozó helyszínére. Ugyanezt a szisztémát követve nézzük végig mind a hét gyerek történetét, a váltogatott idősík rendben van, de a felvezetés a sok szereplő és a részletes ismertetés hatására nagyon elnyúlik és túl sok izgalmat még a bohóc időnkénti felbukkanása sem nyújt.

Már eddig is rengeteg minden történt, de felnőtt fejjel még csak most, nagyjából a film fele után fognak egymással találkozni. És az összejövetel is baromi hosszadalmasra sikerült... 
Könyvben olvasva valószínűleg tetszene ez a fajta részletezettség, de egy filmben kicsit azért rövidíthettek volna rajta, mert ez már számomra a minőség rovására megy.

Innentől spoiler-es:

Azért az vicces volt, hogy a srácok egyetlen csúzli és két ezüst csecsebecse segítségével akarják legyőzni a bohócot. Nem tudom mit gondolhattak, mégis hogyan sikerülhet egy "képzeletbeli" lényt "megölni" ezzel a módszerrel. (Az meg még nevetségesebb volt, amikor a film végén, már felnőtt fejjel csinálják ki azt az "izét", de erre majd még később visszatérek.)
Miután a gyerkőcök leereszkedtek a csatornahálózatba és a bohóc keresésére indultak, majd egy fényes valami - igencsak béna módon bemutatva - megölte az őket követő rivális banda két tagját is, az merőben érdekes volt. Ugyebár egy bohócot keresünk, ami eddig nem fénylett, tehát ez valami új. De a kettő mégis hogyan kapcsolódik össze? Erre nem kaptunk semmilyen magyarázatot, de legalább a srácok ki tudtak menekülni.

Egy apró észrevétel. Mikor a felnőtt Richie Tozier megérkezett a városkába, akkor a mozi homlokzatán az volt a látomása szerint kiírva, hogy született 1950-ben, meghalt 1990-ben. Ezután nem sokkal azt hallhatjuk, hogy az események 1967-ben történtek, tehát Richie-nek akkor már 17 évesnek kellett volna lennie, pedig az iskolai jelenetek alapján mindannyian általános iskolába jártak, tehát kizárt, hogy Richie 17 éves legyen akkoriban, annak ellenére, hogy ő a legmagasabb, és idősebbnek néz ki a többi srácnál.

Azon túlmenően, hogy mindegyikük megkapta a saját kis hallucinációját, amit a körülöttük lévők nem észleltek, jó ötlet volt, hogy a srácok viszont közösen is látták a furcsa eseményeket és sokat ráadásul közösen élték át.

Miután végre nagy nehezen együtt voltak a felnőttek a jelenben, megint leereszkedtek a csatornába, hogy véget vessenek ennek az egésznek. És innentől jön a "ne már" rész, azaz jön a hatalmas műanyag pók. A kivitelezés csapnivaló, még akkor is, ha tudom, hogy egy 1990-es évekbeli filmnél még nem remekelt a CGI. És a pók ráadásul bandzsa! Ezen már csak röhögni tudtam. Mint ahogy azon is, hogy mit össze nem szerencsétlenkedtek a pók megölése kapcsán. 
Eddie halálát se tudom hova tenni, a pók felemelte, majd leejtette és kész, már meg is halt. De mégis mitől? (És a sok lényegtelen és felesleges jelenet között volt az önvallomása, miszerint ő még soha nem szeretkezett nővel, így már azt is tudom, hogy szűzen halt meg... Minő fontos információ, nemde?)
A "legjobb" rész mégis az volt, hogy nekirohantak a póknak, felborították és agyonverték. Nem mondanám, hogy nagyon hatékony és rémisztő ellenfél volt a kicsike.
És hogy ettől vajon miért ereszkedtek le a bepókhálózott áldozatok, azt már meg se kérdezem, mint ahogy azt se, hogy egy ártatlan biciklizéstől hogyan jöhetett vissza a nő ép esze...

Ezen kívül még két kérdés bennem maradt: 
 - Mégis mi köze volt a bohócnak a pókhoz?
 - Mi történt a bohóccal?
Ha a könyv választ ad ezekre, akkor légyszi valaki írja már meg spoiler jelöléssel a kommentek között. Köszi.

Filmnézés ideje: 2015. december 11.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése