2015. december 13., vasárnap

1984 (1984)

★☆☆☆☆☆☆☆☆☆

Nem tetszett ez a film. Valószínűleg ebben az is közrejátszik, hogy a témája elég durva és semmilyen keretek között nem tudom elfogadni ezt a fajta emberi elnyomást és viselkedést, a háborúkat pedig egyenesen gyűlölöm, semmi értelmük, az emberek olyasvalamiért halnak meg, amit egy felsőbb hatalom kényszerít rájuk.
De emellett a színészek se voltak szimpatikusak és több esemény, vagy részlet előtt is értetlenül álltam.
A változatosság kedvéért ezt a könyvet sem olvastam George Orwelltől, így ismét csak nincs összehasonlítási alapom.

Már a film eleji jelenetsort sem tudtam hova tenni. Miért gyűjtötték össze az embereket egy helyre, nézettették velük azt az agymenést, azok pedig miért üvöltöztek, emelgették az összekulcsolt kezüket a fejük fölé és lázongtak? Ennek mégis mi értelme volt? Számomra semmi.

Arra, hogy a férfi mit dolgozik, még most se sikerült rájönnöm. Beledumált valami mikrofonszerűségbe, de annak a másik végén volt valaki, aki ezt hallotta, vagy csak magának mondott fel szövegeket? Mikor tárcsázott, akkor kit hívott? Mikor áthúzkodta a cikkek szövegét, akkor azt miért tette? Komolyan fogalmam sincs, hogy mit csinált...

A folyamatosan, minden helyiségből szóló, kikapcsolhatatlan szövegelés (hazudozás és térítés) roppant frusztráló és idegesítő volt. Tudom, hogy eleve ez a céljuk, megtörni az embereket, de mégis mit várnak ezektől a tévéadásoktól? Hogy az elnyomott emberek "megtérnek"?
Az egyenruhák, a reggel vezényszóra felkelés és tornázás, a szigorú szabályokkal való terrorizálás, a folyamatos megfigyelés, a megszorítások és hogy mindent tiltanak, számomra elviselhetetlen lenne. És még arra sem sikerült rájönnöm, hogy mindez miért van, mit szeretne a kormány elérni ezzel. És itt van a probléma. Meg kellett volna értenem, hogy a hangszóróból, tévékből sugárzott adásnak mi a célja, a háborúhoz mi köze van, de nem sikerült összekapcsolnom a kettőt.
Azzal, hogy a titokban szerelmeskedő párocskát megfigyelték és rajtakapták, annak mi értelme volt? Egyáltalán milyen jogon tiltották a magánéleti dolgokat?

Mikor a férfit kínozták, akkor frankón nem tudtam, hogy a kihallgató ember mi a fenét szeretne azzal, hogy "hány ujját mutatja". Semmi másról nem szólt a faggatózás, csak arról, hogy a 4 ujja az most 3, vagy 5, de hogy mindennek mi volt a lényege, mire szeretett volna kilyukadni a pasi, az számomra rejtély maradt. Biztos nem jól figyeltem, de mivel már a film elején elvesztettem a fonalat és többé-kevésbé az érdeklődésemet is, így a végső konklúziót se sikerült felfognom.

Láttam már hasonló témában jó filmeket, tehát nem azt mondom, hogy kizárólag a témaválasztás miatt húzom le a filmet, egyszerűen sem a történetvezetés, sem maga a kivitelezés nem tetszett, továbbá a filmnek nem sikerült átadnia a mondanivalót sem.

Filmnézés ideje: 2015. december 10.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése