2015. december 28., hétfő

Könnyű nőcske (2010)

★★★★★☆☆☆☆☆

Tipikus középszerű tinifilm, egy rakás buta, felszínes és álszent libával, valamint egy rakás kanos és éretlen kamaszfiúval. El se tudom dönteni, hogy a szűzike és totál szőke Marianne, vagy az akaratos és önmagától teljesen elszállt Rhiannon irritált jobban. Szerintem legyen holtverseny...

Ez a film tökéletes példája annak, hogy egy apró hazugság milyen nagy hazugságlavinát indíthat el, valamint hogy a pletykaláncolat még mindig elég érdekesen működik (piros kockából simán kék golyót csinálnak...).

Olive egyébként nem annyira buta, mint amennyire annak tetteti magát, de ettől még nem lesz sem kedvelhető, sem elfogadható a viselkedése, simán csak egy olyan tinilány, aki nem igazán tud mit kezdeni magával és a körülötte kialakult felhajtással.

Olive szülei hatalmas arcok, üde színfoltként tűntek fel időnként, aminek külön örültem.
Olive édesanyját ráadásul az a Patricia Clarkson alakította, aki már a Barátság extrákkal című filmben is szimpatikus volt, hiszen ott szintén egy jó fej, nagyszájú és szókimondó (továbbá ugyancsak eléggé szabad erkölcsű) anyukát alakított. Jól áll neki ez a fajta szerep.

Innentől spoiler-es:

Amikor az irodalomtanár beküldi az igazgatóhoz Olive-ot, az cseppet sem volt fair dolog. Miben különbözik az "undorító lotyó" kifejezés az "undorító picsa" jelzőtől? Szerintem mindkét lánynak egyformán kellett volna viselnie a kijelentésének következményeit, ehelyett érthetetlen módon csak Olive-ot vették elő.

Mikor Micah-ról kiderült, hogy chlamydiás, akkor ezen jót nevettem. Sejthető volt, hogy valami nem igazán stimmel a srác körül, de hogy a pályaválasztási tanácsadóval kavarjon (aki mellesleg az irodalomtanár felesége), és a nő ráadásul megfertőzze, az vicces volt.

Természetesen a film annak rendje és módja szerint egy előre megásott mederben haladt, egyáltalán nem tartogatott meglepetést, vagy különösebb fordulatot. Ezzel is csak a sablonokat erősítette és még a végkifejlet se tartogatott semmi újdonságot, átmentünk romantikázásba és kaptunk egy gyors lezárású, csöpögős happy end-et.

Azt még meg kell jegyeznem, hogy azzal a résszel nem értek egyet, hogy Olive miatt vált volna el Mr. és Mrs. Griffith. Hiszen a feleség volt hűtlen (és chlamydiás), ez nem Olive bűne, ő egyszerűen csak felnyitotta a férj szemét. Én semmi szín alatt nem őt hibáztatnám egy rossz házasság végéért, hanem inkább a hűtlenkedő és ugyancsak hazudozó feleséget.

Filmnézés ideje: 2015. december 21.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése