2015. október 1., csütörtök

Valentin nap (2010)

★★★☆☆☆☆☆☆☆

Gyerekek, ekkora káosszal már rég találkoztam.

Adott a Valentin nap, mint téma, ami rendszerint két csoportra osztja az embereket: az egyik csoport boldog (boldog?) párkapcsolatban él, és ezért örömmel küld/ad csokit, virágot, egyéb ajándékot a párjának ezen a napon, míg a másik oldal a keserű szinglik életét éli, ezért fájó szívvel látják a negédesen andalgó párocskákat, akik lementek alfába és utyulu-putyuluznak egész nap.
(Ezt az ellentétet egész jól és kicsit ironikusan mutatta be a film két különféle rendezvény egy helyszínre helyezésével.)

Én a párkapcsolatban élők táborát erősítem, de egyrészt nem támasztok különösebb jelentőséget ennek a mondva csinált ünnepnek, mert ha szeretek valakit, akkor annak nem csak ezen az egy napon kedveskedek valami jellegtelen ajándékkal, és viselkedek vele bűbájosan, hanem az év többi 364 napján is igyekszem kimutatni felé a szerelmemet és próbálok odafigyelni a társamra, másrészt sajnálom a "magányos" embereket, amiért végig kell szenvedniük ezt a felhajtással és ömlengéssel teli napot.
Ezt az ünnepet teljesen szükségtelennek és bántónak tartom, jórészt azért, mert akik egyedül vannak, azoknak ez nem mindig a saját döntésük, és felesleges szembesíteni őket ezzel, ők sem érnek kevesebbet, mint akik már esetleg megtalálták a párjukat.
(A karácsonyi "nagycsaládos" felhajtásról már ne is beszéljünk, ez azoknak tud fájó pont lenni, akik már sok szerettüket vesztették el és nincs túl sok okuk ünnepelni. Egyébként mára kimerült a karácsonyozás abban, hogy ki kap több és drágább ajándékot, a békés és meghitt ünneplés rendre veszekedésekbe torkollik már az előkészületek során, de erről részletesebben majd talán egy karácsonyi film értékelésénél fejtem ki a véleményemet.)

Visszatérve jelen filmhez, nem értem, hogy a készítők miért gondolták úgy, hogy minél több sztárt kérnek fel szerepelni, annál jobb lesz a film és több bevételre tesznek szert. Egy-egy arc szerintük máris a mozikba csábítja a rajongókat, így még arra sem kell odafigyelniük, hogy a történet megfogja az embereket? Mert ebben a filmben a történet nemhogy nem ütős, de lagymatag és szinte követhetetlenül kusza volt.
Addig rendben van, hogy egyetlen nap eseményeit kell elénk tárniuk, így senkire nem jutott túl sok idő, de ha mondjuk a szereplők felével ügyeskedtek volna, szerintem már akkor is jobb eredményt érnek el, mint ezzel a pongyola és kapkodós kivitelezéssel.

A szereplőket fokozatosan ismerjük meg és szépen lassan bontakozik ki, hogy milyen kapcsolatban is állnak egymással, de mivel olyan sokan vannak, ezért rendesen oda kell figyelni, nehogy lemaradjunk valamiről, különben nem akar majd összeállni a végső kép.
Annyi embert beleszuszakoltak a történetbe, hogy a karakterek nem lettek rendesen kidolgozva, mert arra már nem maradt idő, a pár perces jelenetek alatt pedig nem igazán kaptunk elfogadható magyarázatot a tetteikre, és szinte egyik karakter se lett szerethető, legtöbbjük teljesen átlagos és jellegtelen volt.

Innentől spoiler-es:

A fentebb említett kidolgozatlanság miatt rengeteg megválaszolatlan kérdés merült fel bennem. Ezek közül egy pár:
- Morley miért szakít Reed-del, miután a srác megkérte a kezét? Ha meg is gondolta magát, az még nem ok a végleges szakításra. Miért nem maradhatnak együtt annak ellenére, hogy nem házasodnak össze? Ha a lány elképzelése más volt a jövővel kapcsolatban, mint a srácnak, akkor pedig miért nem lépett már le korábban a lány?
- Estelle miért pont most vallotta be, sok-sok év titkolózás után Edgar-nak, hogy annak idején megcsalta őt az egyik barátjával? Ha eddig nem derült ki, az érintett felek magukban tudták tartani ezt a fájdalmas titkot, akkor szerintem felesleges volt éppen most elmondani, összetörni a szerető férj szívét, hiszen nem volt különösebb indok a hirtelen őszinteségre.
- Reed és Julia éppen csak facérok lettek, erre mindkettejüknél jön az isteni szikra, hogy már nem is csak barátok, hanem szerelmesek egymásba. Valóban? És ha nem hagyja ott a frissen megkért Morley Reed-et, valamint nem derül ki Holden-ről, hogy "boldog" házasságban él, akkor erre soha nem jönnek rá? Ez így totálisan fals volt számomra.
- Ahogy a riporter is, én is értetlenül állok a kérdés előtt, hogy vajon Tyler és Felicia mi a jó fenét szeretnek egymáson. Csak egy épkézláb indokot kérek, és a "jól néz ki" nem lehet köztük. Köszönöm. (Megjegyzés: A hatalmas maci hurcibálásától a falnak mentem.)
- Eric-et vajon mi késztette a nagy bejelentésére, miszerint meleg? Senki még csak nem is sejtette, hogy nem a lányokat szereti, nem is kerültek ki róla kompromittáló képek/felvételek, akkor miért ez a nagy önleleplezés? Értelmetlen lépés volt és felesleges is.
És még sokáig sorolhatnám a kérdéseket...

Egyedül talán Erin tűnt jó fejnek, az ő viselkedése legalább szimpatikus és vicces volt.

Filmnézés ideje: 2015. szeptember 30. (újranézés) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése