2015. október 16., péntek

Monsters - Sötét kontinens (2014)

☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆
 

Spoiler? Ugyan már! Örülj neki inkább, hogy pár perc alatt elmesélem a sztorit (ha egyáltalán volt neki ilyen...) és nem kell neked is végigszenvedned ezt az "izét". Ellenségeidnek nyugodtan ajánlhatod, de ha jót akarsz magadnak, akkor te magad nem nézed meg. Hogy miért? Ezért:

Eddigi életem talán legrosszabb filmjéhez volt "szerencsém"... Úgy kezdődött, hogy magamhoz vettem a plüss Zizipacikámat (kivettem a zsebéből a két 5 Ft-ost), kényelmesen elhelyezkedtem a kanapén a párom oldalán, majd megkezdtük a mozizást. Valamikor a film felénél már eljutottam arra a pontra, hogy elnézést kértem a vízilovamtól és megígértem neki, hogy visszakapja a 10 forintját az erszényébe, mert még őt is sajnáltam, amiért megnézettem vele a filmet, nehogy már ezért a vacakért még fizessen is.
De lássuk csak, mi is volt a gondom ezzel a "csodálatos" alkotással: összességében MINDEN!

Rengeteg negatív érzelmet kiváltott belőlem a film, nem is tudtam, hogy ennyiféleképpen tudom utálni ezt a kreálmányt. Hol a minősíthetetlen beszélgetések, hol a vontatott történetvezetés, hol a következetlenség zavart legjobban, de volt olyan is, mikor sírva röhögtem a fájdalmas baromságokon, néha fogtam a fejem, hogy milyen pocsék vágással boldogítanak, olykor pedig eljátszottam a narrátor szerepét, máskülönben biztos bealszom az unalomtól.

A film címében szereplő "sötét kontinens" kifejezést nem tudom mire vélni, ugyanis folyamatosan a világosbarna sivatagban játszódik a film, tehát sötétségről szó sem lehet, ezen kívül csak elvétve találkozunk egy-két szörnyecskével, akik nem sok vizet zavarnak, mert vagy vihargyorsan lebombázzuk őket, vagy csak simán, ellenállás nélkül lelövöldözik őket a katonák, netán úgy vágják meg az adott jelenetet, hogy csak simán eltűnjön, esetleg már alapból döglött szörnyet kapunk. Funkciójuk nincs, hiszen az emberek el vannak foglalva egymás gyilkolászásával, és amúgy is teljesen ártalmatlanul sétálgató látványelemekkel van dolgunk, egyetlen példány se bántott senkit, tehát miattuk se lehet sötétnek nevezni a filmet. Leginkább talán a készítők hozzáértésének hiánya miatt volt "sötét", ha bármit is szerettek volna közvetíteni a nézők felé, vagy bármi mondanivalót szántak a filmnek, nos, ez rohadtul nem sikerült.

A film elején kaptunk egy pár idegesítő pasit, akik rendkívül antipatikusak, valamint kapunk egy csomó pucér nős jelenetet, aminek semmihez semmi köze, de biztos úgy gondolták a készítők, hogy a férfi közönség csorgatja majd a nyálát a jelenetek láttán. Számomra leginkább visszataszító és közönséges volt mindez, ráadásul teljesen feleslegesnek tartom.

A kutya és a mini szörny viadala borzalmas látvány volt, legszívesebb kihagytam volna ezt a részt. Utálom, ha valaki kínozza az állatokat, és a kutyaviadalok is annak számítanak. Akik így bánnak az állatokkal, azokat legszívesebben én magam kínoznám meg. Mindig is jobban megviselt az állatok szenvedése, mint az embereké, és ebben a filmben is csak az állatokat tudtam sajnálni.

Túllépve ezeken a fantasztikus jeleneteken végre belecsöppenünk a katonai részbe, amit rögtön egy rakás bakival kezdünk.
A helikopterben ülők a fejhallgatón hallgatják egy pasi szövegelését, aki nincs teljesen tisztában az órával ("Közvetlenül az orrotok előtt vannak, 9 óránál!" - Lehet, hogy én tévedek, de nekem legjobb esetben is 11-12-1 óra van az orrom előtt, a 9 óra az a bal oldalamnál van...), majd miután megállapította, hogy egy csordával van dolguk, még kétszer ráeszmél ugyanerre, ráadásul másodszorra teljesen kiakadva. Ezt követően a helikopterrel szépen elrepülgetnek a szörnyek között, de semmit nem csinálnak a bámuláson és a béna pofázáson kívül, csak nézelődnek (illetve majdnem megetetik magunkat az egyik szörnyikével), majd szépen elhagyják a terepet és csak egy pillanatra tekintenek vissza a repülőgépek által totálisan megsemmisített, fekete füstbe burkolózó "kicseszett nagy rákokra". Tényleg úgy gondolták a készítők, hogy ez egy izgalmas jelenet lesz pusztán attól, hogy veszélybe sodorják teljesen feleslegesen a helikopterben ülőket, majd semmit se mutatnak a nagy bombázásból, mert jön a vágás? Akkor nagyot tévedtek, komolyan mondom, ilyen pocsék akciófilm jelenetet már rég láttam.

Ezt követően jön Forrest Őrmester, aki az 5 újonccal ordibál egy sort, mindegyiket kiosztja, beszól nekik, kritizálja azért, amiről nem is tehet, azt hiszi így jópofának tűnik és megkapja a kellő tiszteletet. Tőlem ettől csak az ellenszenvet kapta meg.

Mikor az osztag kilátogatott a lakók közé, akkor a csirkevagdosós részt nem tudtam mire vélni, feleslegesen mutatták be, hogyan kell feldarabolni szegényt. És azt se értettem, hogy minek fényképezgetik a kölyköket és bénáznak a gyerekekkel, meg pacsiznak velük. Megint csak egy értelmetlen jelenetsor.

A felderítéses jelenet végére már sírva fakadtam a röhögéstől.
Először Frater közli, hogy "Amint leszáll az éjszaka, jó alaposan körbenézünk." Na, ez a kijelentés ebben a formában vicces volt, túl sok mindent nem fog látni a sötétben. (Oké, értem én, hogy felveszi az éjjellátót, meg hogy az épület átkutatására vonatkozik a körbenézés, de akkor is béna volt a megfogalmazás.)
Ezt követően az éjjeli felderítésnél találnak egy idős helybéli férfit, aki "elvesztette a gyermekeit és a családját, a bombázásban odaveszett a nyája" (tehát mind a szerettei, mind az állatai meghaltak), erre Frater azt kéri tolmácsolni, hogy "Sajnáljuk és hogy azért jöttünk, hogy megoldjuk a helyzetet...". Na basszus, ha ezt a helyzetet megoldod, akkor leveszem előtted a kalapom.
Majd tovább folytatódik a magas röptű beszélgetés azzal, hogy az öreg pasitól azt kérdezik, hogy vannak-e itt felkelők (na persze, majd biztos megmondja ezt, hogy lehet ilyen hülye kérdést feltenni?), amire az idős férfi azt válaszolja, hogy "elmetszik a torkát, ha beszél", a következő pillanatban pedig azt kéri, hogy "hallgassuk végig". Ez is egy tökéletes párbeszéd volt, köszönjük, még a játékidő kitöltéséhez is gyenge volt.
Majd lelőnek egy "óriásrákot", amiért kapnak egy ordibálós hegyi beszédet, amiért lecsapták és nem tartották szemmel a fejkendős öregembert. Tutira nem normális az a pasi, nem is értem, hogy pontosan mi volt a problémája.

A párbeszédek - bárkik között is zajlottak - rendre értelmetlenek és bénák voltak, nem szóltak semmiről. A szereplők elég gyakran csak néztek ki a fejükből bambán, vagy éppen sétálgattak és nem csináltak semmit, a helikoptereket és autókat minden oldalról jó alaposan megnézhettük, mert rendkívül hosszúak voltak az átkötések.

Mikor két autóval rótták a sivatagot, akkor mellettük rohangáltak az MTR-ek, amin jót vidultak a srácok, de nem lőtték le őket, hogy ne nőjenek meg olyan szép nagy ház méretűre, hanem csak alaposan megnézték őket, majd miután elütötték az egyiket, vidulnak, sikongatnak, meg ujjonganak és megszólal az egyik, hogy "Vagytok még? Vagytok még?" - Igen cseszd meg, vannak még, az egyik éppen mellettetek rohan, és mondjuk le kéne lőni, de ne is foglalkozz vele... Fogtam a fejem rendesen a szerencsétlenkedésen.

És végre elérkeztünk egy ütősnek ígérkező jelenethez, amikor az elől haladó kocsi aknára futott, majd egy másik akna levitte a néger pasi lábait. Örültem neki, hogy végre kezdődik az izgalmas rész, durva jelenetek következtek, már elgondolkodtam rajta, hogy mégis csak kap 1 csillagot a film, de még ezt is elcseszték a készítők, túlságosan elnyújtották a jelenetet, fárasztóvá és unalmassá tették, értelmetlen lövöldözés lett a vége és hosszadalmas szenvedés az emberek elvesztése miatt.

A túlélők megint csak futottak és futottak, átkutattak egy üres házat, majd nemhogy a falak között maradnának, mert ott valamivel biztonságosabb, nem, szépen kiülnek az épület elé, ahol tökéletesen tiszta célpontot nyújtva még két embert elvesztenek egy orvlövésznek köszönhetően. Majd jó hosszan kocsikáztatják a túszejtők a katonákat, ezt is alaposan megnézhetjük, teljesen feleslegesen.

Egy óriásrák érkezik ahhoz az épülethez, ahol a két túlélőt fogva tartják, de nem kapkodja el, kb. 5 percenként lép csak egyet, amitől beremeg a ház. Miután sikerült kiszabadulnia a katonáknak az egyik nyűglődik és ordibál egy kicsit, a másik eltűnik kaszabolni az ottmaradt terroristákat, és hopp, jön a vágás, máris két motorral szeljük a sivatagot. Teljesen értelmetlen volt ez a megoldás, lezáratlanul otthagytuk az öldöklés helyszínét a szörnyikével együtt.

És motorozunk és szenvedünk és kínlódunk ismételten, unalmasan, minden jelenet feleslegesen van elnyújtva, sem érzelmileg, sem semmilyen egyéb módon nem ad semmi pluszt a filmhez, de ha eddig nem lett volna kellőképpen fárasztó a film, akkor most már tényleg az.

De ha ez még nem lett volna elég, akkor sétálgatnak és futnak még egy picit és kínkeserves arcot vágnak egészen addig, míg el nem érnek egy iskolabuszt, amin gyerekek holttesteire bukkannak. Miután felfedezik, hogy az egyik még él, nemhogy segíteni próbálnának neki, hanem Frater egy kegyetlen módszert választva megpróbálja megölni. Igazán "találó" megoldásként befogja a kisfiú száját és orrát. Ha már ennyire meg akarja ölni - amit nem igazán értek, miért - akkor igazán választhatott volna humánusabb megoldást is.
Majd jön három lovas (akik közül az egyik nő, de az állára pingált fekete minta miatt simán benéztem sminkelt pasinak) és se szó, se beszéd hipp-hopp megint jön a vágás, ahol már mindannyian egy tavacskában pancsikolnak, de most már lassított felvételen ám, hogy még jobban szenvedjen a néző.

És jöhet a következő állatdarabolós jelenet a fejkendősök táborában, ezúttal talán egy kecske felaprítását nézhetjük végig részletesen. Esküszöm nem tudom, hogy ezek az állatvagdosós jelenetek miért voltak szükségesek a filmben, számomra - bár eszek húst - zavaróak voltak és undorítóak.

A két katona az értelmetlenül hablatyoló emberekkel ismerkedik,
Parkes leszedi a váll lapját és megmutatja a kölyköknek, de érdekes módon a következő jelenetben már megint a helyén van a váll lapja (köszi, eddig is tudtuk, hogy komoly gondok vannak a vágással), fegyvert adnak egy kisfiú kezébe, majd figyelmeztetik, hogy legyen óvatos (ezt aztán a következetesség), a fejkendősök énekelgetnek és tábortüzet raknak, megnézzük Frater szemét és fogait jó közelről és jó alaposan, Parkes a "szakállas nővel" kisétál az iskolabuszhoz és ülnek és szótlanul bámulják az egyik óriásrákot és a készítők egy gyönyörűnek szánt foszforeszkálós spórás jelenettel akarják kiváltani ámulatomat, sikertelenül, mivel én már kb. egy negyedórája azon gondolkodom, hogy basszus, mikor lesz már végre vége ennek a ritka pocsék filmnek? Aztán hajnalban felkelnek, a romoknak, a busznak, az óriásráknak, meg az éjjeli lámpásoknak hűlt helye (hű de szorgalmas volt a takarítóbrigád), Parkes kap egy arcsimogatást és egyedül visszabattyoghat a táborhoz, hogy Frater jól bemoshasson neki egyet... Csodálatos jelenetsor, nem is volt szükség beszélgetésre, így is tökéletesen érthető volt a "semmi".

A mini "rákocska" legalább aranyos volt, kis Cthulhu, bár arra, hogy mitől vált köddé, nem sikerült rájönnöm.

Majd megint csak megyünk, nézünk ki a fejünkből és felderítünk. Vagy ezt már írtam? Nem véletlen, semmi másból nem állt a film, csak ezeknek a jeleneteknek az ismétléséből, különböző helyszíneken.

Mikor végre megtalálják a 4 eltűnt katonát, Frater totálisan bekattan, ráadásul még egy férfit is lelő zavarodottságában. Majd
Parkes a törzsőrmestert hátba lövi (a lábon lövés biztos nem lett volna kellőképpen figyelmeztető), de a készítőket nem zavarja, hogy Parkes a férfit a háta jobb oldalán találja el, mert mikor szemből mutatják akkor nem a jobb oldala vérzik, hanem a bal. Részletkérdés, ettől még meghal.

Mellesleg ha nem lenne zavaró, hogy szinte semmiről nem szól a film, és csak következetlenül elnyújtott szenvedést kapunk, akkor ráadásnak a film utolsó körülbelül 25 percében beszélni is elfelejtenek a szereplők, mert mindössze kb. 10-15 mondat hangzik el. Ez az üresjárat felőrölte az idegeimet, jobban szenvedtem, mint a 2001 Űrodüsszeia vagy a Drive című filmeknél.

Amit csak el lehet rontani egy filmnél, azt a készítők megtették. A kívánt hatást a jelenetek indokolatlanul hosszúra nyújtásával nem sikerült elérniük, a szereplők párbeszédei gyatrák voltak (feltéve, hogy beszéltek egyáltalán), és a szörnyek teljesen feleslegesek voltak (bár a CGI legalább jó volt).

Bocsánat, ha esetleg túl sokszor ismételten, vagy elragadtattam magam, de ilyen indulatokat már régen tudott kihozni belőlem film, órákig tudnám sorolni a hibáit.

Filmnézés ideje: 2015. október 15.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése