2015. október 27., kedd

K-PAX – A belső bolygó (2001)

★★★★★☆☆☆☆☆

A cím alapján egyáltalán nem erre számítottam, azt hittem, hogy a csillagok közt repkedünk majd űrhajókon, új bolygót fedezünk fel, esetleg egy új civilizációra bukkanunk, de gyorsan kiderült, hogy erről szó sincs.

Túllépve azon, hogy a film nyitójelenete baromság volt, egész izgalmasnak és érdekesnek ígérkezett a sztori, de ahogy haladtunk előre egyre vontatottabbá és fárasztóbbá vált a film. Egy idő után már teljesen elvesztettem az érdeklődésemet annak ellenére, hogy a Prot által elénk tárt világ remekül volt felépítve, kíváncsi voltam, hogy vajon milyen lehet a K-PAX-i élet és teljesen korrekt válaszokat adott a doki kíváncsiskodására.

A színészekkel nem volt problémám, Kevin Spacey egész jól alakította a különc figurát, bár a "kényelmes" és lassú stílusától legszívesebben a falra tudtam volna mászni. A doki is megfelelő választásnak bizonyult, lelkiismeretesen végezte a munkáját. A mellékszereplők nem voltak nagyon hangsúlyosak, de egész jól kiegészítették a filmet.

Innentől spoiler-es:

A film kezdetén értetlenül álltam egy lehetetlen helyzet előtt. A pályaudvaron két suhanc kirabol egy idős nőt, elszaladnak, főhősünk pedig csak szeretné felsegíteni a hölgyet. Két rendőr - minő meglepő - pont arra jár, de hiába mondja nekik a kéregető kerekesszékes pasi, hogy két huligán volt az, akik elrohantak, hiába mondja a néni is, hogy nem Prot volt az, a rendőrnőt mindez teljesen hidegen hagyja (ahogy maga a rablás is), egy rakás baromságot kérdezget a férfitól, majd teljesen értelmetlen módon letartóztatják a semmiért! De tényleg a semmiért. Valaki magyarázza már el nekem, hogy egyrészt mi a jó francért tartóztatták le, továbbá mi alapján került a pasi diliházba, mert ez nekem magas.

A film első felében egy egész jól felépített "UFO"-t kaptunk, az összes információ arra utalt, hogy tényleg valami furcsaság van a pasival, az előadott történet teljesen hihető volt, de mindezt a film második felében leromboljuk és kiderül, hogy valójában csak egy átlagos emberről van szó, aki megkattant.
De akkor mégis hogyan magyarázzák azt, hogy nem reagál a haldor gyógyszerre, érzékeli az ultraibolya fényt, rendkívüli intelligenciával rendelkezik, amire a csillagászok is felfigyelnek, vagy mondjuk tökéletesen felrajzolja képletekkel együtt az ikercsillagok mozgását? Ezek szerintem nem olyan dolgok, amikre elfogadható magyarázatot tudnának adni a készítők. A többi furcsaságot ráfoghatják a túl élénk fantáziára, vagy a véletlenre, de ezeket nem. Tehát ezeken a pontokon sántít a történet.

Jó volt látni, hogy Prot milyen pozitív hatással volt az elmegyógyintézet lakóira. Néhányukon ténylegesen látszott a javulás jele. Amit a dokiknak nem sikerült elérniük, azt neki igen, igazán tanulhattak volna a módszereiből, jobban odafigyelhettek volna a betegekre, mert ezek szerint nem mindegyikük reménytelen eset.

Tőlem a hipnózisos módszer elég idegen, nem hiszem, hogy engem ezzel megetethetnének. Nehezen tudom elfogadni, hogy pár sejtelmes mondattal, meg számolgatásokkal transzba lehet ejteni bárkit úgy, hogy aztán az "elméje mélyére hatolva" olyan dolgokat áruljon el, amiről lehet, hogy még tudomása sincs, majd minderre ne emlékezzen a végén.
Ráadásul ezek a hipnotizálások vontatottá tették a filmet, valahol itt untam meg az egész kísérletezgetést.

A film végén a lány eltűnése nem lepett meg, hiszen Prot is simán eltűnt az intézetből napokra, tehát nem nehéz kijátszani a biztonságiakat, ami azért némi aggodalomra adhat okot egy elmegyógyintézet esetén. Ezzel nem tudnak megingatni a véleményemben, miszerint az egész csak egy színjáték.

Ahogy a film végén összeállt a kép és jobban belegondoltam, a film alcíme (A belső bolygó) egy kissé spoileres, ugyanis a K-PAX csak a férfi képzeletében létezik, tehát a fejében lévő "belső" bolygó, melyet a férfi az átélt borzalom hatására teremtett, mintegy felejtésképpen. Ezek után kétségem sincs afelől, hogy Prot csak egy átlagos ember, aki a saját maga által kitalált világba menekült.
És miután szépen levezették, hogy miért is nem a K-PAX-ről származik Prot, már akármit is csináltak, nem érdekelt, hiába zavarták meg a kamerát, hiába tűnt el a lány, hiába ment át Prot "páfrányba", gyenge húzások voltak és értelmetlenek is.

Összegezve egy erős kezdés után rövid stagnálás következett, majd szépen komótosan megkerestük a hullámvölgy alját és ott is maradtunk a film végéig. Számomra felejthető alkotás volt, sikeresen elbénázták a készítők a jó kis alapötletet.

Filmnézés ideje: 2015. október 22.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése