2015. október 24., szombat

Bérhaverok (2015)

★★★★★★★★☆☆

A történet elég egyszerű és a szituáció sok buktatót rejt magában, de éppen ezért szolgál jó alapnak. Míg az életben a hazugságok soha nem vezetnek jóra, addig a filmekben remekül ki tudják használni ezt a témát és sok vicces helyzetet tudnak kihozni belőle. Jelen esetben kaptunk ehhez két egész jó karaktert, akik remek párost alkottak.

Doug nem teljesen olyan szerencsétlen és reménytelen eset, mint akár Jimmy (alias Bic), vagy akár a feleségjelölt, Gretchen gondolná. Nem, valóban nem egy Adonisz, de ettől még jó fej és életvidám lenne, csak túl sokszor állt sorban a kisebbségi komplexust osztogató sorban. Gretchen pedig kellőképpen akaratos és irányító típus ahhoz, hogy szegény Doug folyamatosan megfelelési kényszer alatt legyen. De ezúttal a kissé öntelt Jimmy személyében egy olyan emberre talált, aki segített neki önmaga lenni és végre ki merte mondani azt, amit gondolt, mert élni, boldog lenni.

Ahogy Jimmy összeválogatta a vőfélyeket, egész színes kis csapat állt össze még úgy is, hogy nem volt háttértörténetük. De egy dolog közös volt bennük, mindannyian hozzájárultak ahhoz, hogy Doug megnyíljon és jól érezze magát a bőrében.

Innentől spoiler-es:

Örültem, hogy Doug nemcsak arra jött rá, hogy milyen felszabadultan tudja élvezni az életet, ha önmagát adja, de arra is ráébredt, hogy Gretchen nem az a nő, akire ő vágyik. A nő rossz hatással volt rá, ráadásul manipulálta is, ám erre Jimmy-ék nem mutattak rá ilyen határozottan. Hiába látták, hogy a nő kihasználja Doug-ot és nem szerető párja, nem figyelmeztették rá. Mondhatnánk, hogy hagyták magától rájönni, de nem így van, hiszen Jimmy "összeadta" őket, pedig a jelek adottak voltak már előtte is, nemcsak a mosdós jelenetnél.
Gretchen-ről még csak annyit, hogy roppant idegesítő karakter volt, egy újságcikk miatt nem szeretkezett a pasival, ráerőltette, hogy az esküvőjük alatt az a szám szóljon, amit egy másik férfival szeretkezett végig. Egyszerűen egy hárpia volt, buta és rendkívül ellenszenves.
Gretchen testvére, Alison viszont rendkívül okos, szimpatikus és kedvelhető karakter volt, éles ellentéte nővérének, aki ráadásul rögtön levágta, hogy valami nincs rendben Jimmy körül.

Jimmy karakterét úgy állították be, mintha egy olyan férfi lenne, aki mindent elért, sikeres és határozott, holott ő is pont olyan "lúzer" volt, mint az ügyfelei. Nem volt mellette senki, se barátnő, se barátok, de túlságosan is el volt foglalva másokkal, hogy erre rájöjjön. De szerencsére Doris, a titkárnője rávilágított erre és végül belátta, hogy Doug-al jól összebarátkoztak és nem szeretné, ha a munka végeztével különválnának útjaik.
Mert bár eleinte tényleg csak "mondva csinált" haverok voltak, ahogy haladtak előre az események egyre jobban összeszokott ez a furcsa kis csapat és valóban barátokká váltak. Igen, ez tipikusan előre borítékolható volt, de sebaj, legalább jól adták elő a srácok.

Ahogy a "vőfélyek" betanulták a rájuk kiosztott szerepet, az nagyon tetszett, lelkiismeretesek voltak és komolyan vették a feladatot. Mikor Doug és Jimmy Gretchen szüleihez készültek, akkor Jimmy a kocsiban felmondta Doug összes ismertetőjegyét, majd az ajtóban eljátszotta, hogy beparázott és mindent elfelejtett. Szegény Doug biztos jól leizzadhatott. Jimmy tagadhatatlanul eddig igazi profiként viselkedett, azonban ezen az éles bevetésen kicsit elvérzett:

Ha problémák vannak egy történettel, vagy nincs kellőképpen kidolgozva, akkor
1) elengedhetetlen feltétel, hogy egyszerre csak egy valaki válaszoljon egy kérdésre, ne a cinkostársaddal együtt magyarázkodj, így nem gabalyodtok bele a hazugságokba, és
2) minél kevesebbet beszélsz, minél kevesebbet részletezed a válaszodat, annál kisebb az esélye, hogy ellentmondásba keveredsz saját magaddal, továbbá
3) próbáld meg úgy irányítani a beszélgetést, hogy ne téged beszéltessenek, hanem te beszéltesd a többieket.
A lány szüleinél töltött ebédnél Doug és Jimmy mindhárom hibát elkövették, így nem is csodálom, hogy a nagyi felgyújtásával mentették meg a készítők a helyzetet.

Az oltári volt, mikor emlékeket kreáltak a régi barátságok bemutatására, és a srácokat egy akváriumnál fényképezték le búvárszerkóban és csutorával a szájukban. Már akkor jót röhögtem ezen, de mikor később megláttam a végeredményt, akkor majdnem felvisítottam, ugyanis tényleg a fal és a fényképek voltak a háttérben és ez senkinek nem tűnt fel.

Az idegen esküvős éles helyzetben előadott táncolgatás kissé mesterkélt volt, bedobták a "mindenki tudja a lépéseket" jelenetet, ami egy táncos filmben még csak-csak elmegy, de egy ilyen vígjátékban nincs helye.

A kutyás helyzet irtó gáz volt, a rendőr elől menekülős pedig még ennél is bénább, de sebaj, ezt elnéztem nekik, mert kellőképpen idióták voltak.

Összességében, ha eltekintünk a film nyilvánvaló hibáitól és csak simán nevetünk a poénokon, akkor jó szórakozást nyújt.

Filmnézés ideje: 2015. október 23.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése