2015. november 12., csütörtök

Rec (2007)

★★★★★☆☆☆☆☆

Rendben, több kézi kamerás filmet nem óhajtok megnézni a közeljövőben. Biztos vagyok benne, hogy akadnak olyanok, akik ezt a fajta kivitelezést értékelni tudják, meglátják benne a drámaiságot, meg az összes többi előnyét, azonban én csak agyrázkódást kapok tőle és zavar, hogy nem látom normálisan az eseményeket. Számomra egyáltalán nem nyújt akkora élményt, és élvezhetetlen lesz tőle a film.

A riportercsaj, Ángela Vidal idegesítő volt, folyton a haját csesztette, és egyáltalán nem éreztem profinak, főleg, hogy rendszerint félrebeszélt és pontatlanul fogalmazott, az ő műsorát biztos nem nézném a tévében.
Az addig rendben van, hogy a tűzoltóság élete kicsit unalmas lehet, amíg nem hívják őket eseményhez, de nem éreztem Ángelában semmi késztetést arra, hogy ennek ellenére érdekesnek mutassa be a tűzoltókat és a mindennapjaikat, feldobja valamivel a műsorát, vagy akár csak egy kis humort csempésszen a beszélgetésekbe, nem túl sok tehetsége van a munkájához.

A film laposan indult, és fokozatosan pörögtek fel az események, ez legalább rendben volt, sikerült fokozniuk a feszültséget. Többé-kevésbé...

Innentől spoiler-es:

Azt nem igazán értettem, hogy a lakók miért nem mehettek vissza a lakásaikba, akkor legalább nem lettek volna folyton láb alatt, a tűzoltók és a rendőrök végezhették volna a dolgukat és kisebb esélye lett volna a vírus elszabadulásának is.

Ha a kislány kutyája volt a vírus forrása, akkor nem igazán értem, hogy miért nem a kislány és az édesanyja zombult be elsőnek, hanem egy idős szomszéd asszony. Vajon hogyan kaphatta el, egyáltalán hogyan került kapcsolatba a kutyussal? Részletkérdés...

Miután a mami megharapta az egyik rendőrt, utána senki nem foglalkozott az idős asszonnyal, az egykamerás megoldás miatt csak a sérült rendőrrel kapcsolatos eseményeket követtük figyelemmel. Ez így nagyon béna volt és értelmetlen. Hogyan hagyhatták, hogy az őrjöngő nőt egyetlen tűzoltó őrizze? Miért nem foglalkoztak azzal, hogy ártalmatlanná tegyék? Szerintem hibát követtek el azzal, hogy a sérült ápolása mellett egyidejűleg nem iktatták ki a veszélyforrást. Ez felelőtlen és végzetes lépés volt.

Az egész épület karantén alá helyezése ebben a formában zavaró és érthetetlen volt, nagyon hosszú ideig semmilyen magyarázattal nem szolgált senki arról, hogy erre miért volt szükség, pedig odabent egy rendőr életveszélyes állapotban volt, mégsem kaphatott orvosi ellátást, teljes bizonytalanságban tartották a bent lévőket, nem is csoda, hogy kétségbeestek.
Szerintem hogyha a megfelelő tájékoztatást és segítséget időben megkapják az épületben lévő emberek (vagy legalább a rendőrök és a tűzoltók), akkor elkerülhető lett volna egyrészt a pánik, másrészt a fertőzés elterjedése, de a film készítőinek természetesen nem ez volt a céljuk, hanem az izgalom fokozása, azonban ezekkel a hibákkal sokat rontottak a film értékén.

Ángela ordítozása és káromkodása a rendőrrel szemben megengedhetetlen, akármennyire is rázós volt a helyzet, ezt a fajta viselkedést egy hivatalos személlyel szemben nem engedheti meg magának, azonban a rendőr sem volt igazán a helyzet magaslatán, nem nagyon sikerült kezelnie a helyzetet.

A tűzoltó lezuhanása az emeletről jól volt időzítve, kellőképpen rám hozta a frászt. Nagyjából ezen a ponton indult be a történet is.

Miután visszamentek az emeletre és a zombi mami megint támadni készült, akkor a rendőr simán lelőtte a fegyvertelen nőt (három lövéssel). Nem tudom, hogy ez így mennyire helyénvaló, de szerintem egy lábon lövéssel is sikerült volna megállítania, az már más kérdés, hogy a tények ismeretében (miszerint zombi lett belőle) ez volt a rendőr egyetlen esélye. De ha történetesen csak egy hétköznapi dilinyósról lett volna szó, akkor szerintem a rendőrt simán meghurcolják a videó alapján.
Ezt követően a rendőr még a megrémült civilekre is ráfogja a fegyverét, biztos vagyok benne, hogy alkalmatlan a munkájára és rosszul kezeli a stresszhelyzeteket.

Természetesen a kislány csak pont akkor harapja meg anyucit, amikor már rájönnek, hogy bezombult, addig viszont teljesen normális, ártatlan, belázasodott kislány. Ez így nagyon gáz volt.

Amikor a szkafanderes pasi bezárta magát a rácsos-üveges ajtók mögé, közben pedig az egyik lakó elkezdett magyarázni a tűzoltónak, akkor annyira bénán hátrált az ajtóhoz beszéd közben, hogy az már zavaróan mesterkélt volt. Már akkor tudtam, hogy ki fog törni a szkafanderes pasi az üveg mögül, amikor háttal állt az ajtónak a lakó, de hogy még látványosan és fokozatosan hátráljon is az ajtóhoz, az már nevetséges volt.

Ahogy az események bonyolódtak és az emberek egyre inkább fogytak, a zombik pedig ellepték a házat, tudni lehetett, hogy senki nem fogja túlélni az eseményeket, szóval nem tudtak meglepetést okozni. Mindenki csak kapkodott, rohangászott, pánikolt és mindezt megspékelték az összevissza rángatott kamerával. Egy idő után már nagyon untam ezt a káoszt, ráadásul Ángela sipákolása is folyamatosan idegesített.

A szinkronhangok borzalmasak voltak, annyira érződött, hogy vannak a szereplők, és vannak a hangjaik, de a kettő egyáltalán nem passzol össze, hogy az összhatást még ezzel is rontották.

Filmnézés ideje: 2015. november 6.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése