2015. november 16., hétfő

A mag (2002)

★★★★★★☆☆☆☆

Elég szkeptikus vagyok, főleg az olyan dolgok terén, amihez nem értek és valami olyat akarnak bemagyarázni nekem, ami számomra hihetetlen.
Hogy jelen esetben mi váltotta ki a kétkedésemet? Lássuk csak:
- Az én telefonom térereje már a csömöri házunk nappalijában eltűnik, ennek megfelelően nem hiszem, hogy több ezer méter mélyen még bármilyen összeköttetés létrejöhetett a terranautákkal.
- Hogy vajon hogyan láthatták a kőzettörő jármű helyzetét a felszíni számítógépeken, az megint csak rejtély számomra.
- Légüres tér a föld belsejében? Kétlem, hogy akkora nyomást kibírt volna bármilyen burok.
- És ha már kimennek az elméletileg légüres térbe az emberek, akkor ott elvileg nem érvényes a gravitáció, tehát egyrészt szerintem lebegniük kellett volna, ha azonban simán járnak a talajon, akkor viszont ugyanúgy érvényesnek kéne lennie a gravitációnak/nyomásnak, vagy nem? És ugye azt se kérdezzem meg, hogy a láva miért folyt simán lefelé, ha egyszer légüres térbe került...
- Ha a szkafander hőbírása elméletileg kb. 4500 fok, abban a járatban pedig, ahova ki kell mennie benne a pasinak kb. 9000 fok van, akkor gyanítom, hogy kb. 1 másodpercet bírt volna ki és szénné ég az egész, nemhogy még sétálgasson is benne. (Mellesleg ha a Föld magja kb. 6000 fokos - utána néztem -, akkor hogy lehet a jármű járatában 9000 fok?)
- Az addig rendben van, hogy a monitorokon valamiféle sűrűségmérő kütyü képét láthattuk, ami lilában, rózsaszínben és egyéb tiritarka színekben pompázó látványt nyújt, a jármű pedig előrefelé világít némiképp, de mikor kívülről mutatják a járművet, akkor tisztán látható a fénylő anyag, amiben haladnak. Nem tök sötétnek kéne lent lennie?
- Létezik a földön olyan anyag, amiből összetákolhatnak egy olyan járművet, ami több ezer fokot, illetve ekkora nyomást kibír?

Attól eltekintve, hogy szinte az összes tudományos dolgot megkérdőjelezem, egész jó kis film volt, a legénység jelenetei és az irányítóközpontban történtek is rendben voltak, a felmerülő problémákat mindkét részleg a sablonoknak megfelelően kezelte, de ettől eltekintve lehetett izgulni a szereplőkért.

Filmnézés ideje: 2015. november 15.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése