2016. március 19., szombat

A kód (2009)

★★★★★★★☆☆☆
 

Szögezzük le, hogy kellőképpen naiv vagyok, ennek megfelelően elhiszem, amit az emberek mondanak, és fel sem tételezem, hogy esetleg valami ne úgy lenne, ahogy mesélik. Éppen ezért a filmek is könnyedén meg tudnak vezetni, ügyesen be tudnak csapni.
Ez a film is bővelkedett olyan vallomásokban, melyeket nagyokat pislogva fogadtam, nem is gondoltam volna, hogy így összekutyulják majd a szálakat. Pedig ha jobban odafigyelnék a rejtett jelekre, akkor talán kikövetkeztethetném az összefüggéseket. Pontosabban mindenféle hülyeséget belemagyaráznék a filmbe, amik nem is úgy lennének. Éppen ezért örülök neki, hogy végül mindig tiszta vizet öntenek a pohárba és nem egyedül nekem kell kirakni a puzzle-t (főleg, hogy ez a puzzle 10.000 darabos, nincs egyenes széle és minden darabja hófehér...).

Az egyik főszereplő Morgan Freeman (Ripley), akit nagyon kedvelek, remek színész, és ezúttal is egy hozzá illő karaktert kellett eljátszania, akit profin alakított. A másik főszereplő Antonio Banderas (Gabriel), aki szintén jó színész, bár ezúttal helyenként egy kicsit érzelgősebb karaktert kellett megformálnia, ami szerintem egy pindurit távol áll tőle. Az ő játékukkal nem volt különösebb problémám, hozták a tőlük megszokott szintet.
Sajnos Radha Mitchell színésznőt (Alex) az eddig látott filmjei során nem igazán sikerült megkedvelnem, ezért ő nálam a semleges kategória, a színészkedése megfelelő volt.

Innentől spoiler-es:

A trezorokba való bejutás szinte lehetetlen volt, mégis bravúrosan sikerült megoldaniuk a tenyérlenyomat és a hangfelismerés kérdését, a számkombináció kiderítése is ment nekik, csak azt nem értem, hogy a mozgásérzékelőt miért nem iktattatták ki azzal a biztonsági őrrel, akit később megkötöztek. Az túl egyszerű lett volna és nem méltó két ilyen profihoz, vagy mi? Mindegy, a lényeg, hogy a bejutás kellőképpen kidolgozott és bravúros volt és az első fordulatot is jól időzítették.

Az egész átverősdi és rablásdi korrekt módon volt felépítve, mindenki odafigyelt minden apró részletre, egyetlen dolgot kivéve. Mégis miért nem tudta Gabriel (a zsaru), hogy hogyan néz ki Nicky Petrovich (vagyis Victor Korolenko)? Hogy követhettek el ekkora baklövést, hiszen már jó ideje ezt a bűnbandát üldözték?

Míg a film felépítése izgalmas volt, meglepő fordulatokra is sor került, a végét mégis eléggé elrontották azzal az érzelgős és nyálas jelenetsorral. Francba a nyomozással, francba Petrovich és Zykov üldözésével, francba Korolenko és Ripley szökésével, francba a két Fabergé tojással, melyek összesen 40 millió dollárt érnek, azonban végül senki nem fizetett értük, inkább romantikázzunk egy kicsit, mert az még hiányzik a happy endhez. Már akinek...

Filmnézés ideje: 2016. március 18.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése