2016. március 15., kedd

Viasztestek (2005)

★★★★★★☆☆☆☆

Az első kérdésem: Kinek az ötlete volt, hogy Paris Hilton szerepeljen a filmben?
A második kérdésem: A többiek miért nem verték agyon?
Na jó, mivel keveset szerepelt a filmben, ezért megbocsátom ezt a hatalmas baklövést, bár valamennyi felbukkanását kitörő asztalfejelgetéssel fogadtam... De lépjünk túl ezen és lássuk a film értékelhető színészeit és történetét.

A hat srác közül leginkább Carly körül bonyolódik a helyzet, akinek a játékával végül is nem volt különösebb gondom, mindössze annyi, hogy szegénynek az összes kötelező horrorfilmes bakit el kellett játszania. De végül is annyira nem volt idegesítő, mint amennyire a tinilányok szoktak, nem visítozott indokolatlanul, szóval ezzel a résszel nem volt különösebb gondom. A párocskája, Wade számomra túl jó fiút alakított, nem mondanám, hogy szívesen néztem a töketlen viselkedését. Ellenben Carly tesója, Nick kellőképpen talpraesett és tökös gyerek volt, így örültem, hogy többé-kevésbé főszereplővé lépett elő. Paige (Paris Hilton) és Blake "megpróbáljuk végigszexelni a filmet" és Dalton "teljesen háttérbe szoruló felesleges pótkerék" alakítását inkább nem méltatom, mert szánalmasak voltak.

A történet a semmitmondó kezdet után végül egész érdekesen alakult. Bármennyire is morbid az elgondolás a viasztestekkel kapcsolatban, engem megfogott, ha kicsit jobban odafigyelnek a kivitelezésre, egész ütős kis film lehetett volna, feltéve, hogy a kliséket is elhagyják.

Innentől spoiler-es:

Mint már fentebb említettem, az alapötlet kellően morbid, de szerintem pont ettől egész jó. Adott egy elhagyatott falucska, ahol csak a két (három) testvér szedi áldozatait és minden régi lakót, illetve arra járót - akár még élve is - viaszba öntenek. Beteg elgondolás és beteg megvalósítás, egész eredeti.
Viszont a srácok életben maradásért vívott harcával nekem komoly gondjaim voltak. Egyáltalán nem azt láttam rajtuk, hogy bármi áron, de túl akarják élni. Túlságosan könnyelműek voltak.

Először is nem sátorozunk le egy teljesen ismeretlen és elhagyatott helyen, ahol mindenféle elmebetegnek, illetve vadállatnak ki vagyunk téve. Ezt a hibát már csak azok követik el, akik nem néztek elég horrort, vagy thrillert. De lépjünk tovább, mert letáboroztak. Amikor az ismeretlen az autója lámpájával elvakította őket, akkor tetszett, hogy Nick az egyik fényszóróját kidobta a sörösüvegével.
Miután másnap felkelnek és sietve akarnak továbbállni, akkor magától értetődő, hogy az iszonyatos bűz forrását a két csajnak meg kell keresnie, mert az ilyennek feltétlenül utána kell nézni (főleg, ha igyekezni kéne). És miután megtudták, hogy egy állattetemekkel teli gödör bűzlik, ahova éppen akkor visz egy vadidegen, koszos, undorító pasi egy újabb szarvast, akkor természetesen el kell fogadni a fószer felajánlását, hogy elvigyen a közeli városba (aki ráadásul pofátlanul végignézi Carly átöltözését) és csak akkor kell elkezdeni gyanakodni, hogy valami nincs rendben, mikor meglátunk nála egy jókora kést. Komolyan mondom, ezek elolvasták a "Hogyan haljunk meg minél előbb?" című könyvet, vagy mi a szösz?
Sebaj, a bénázást a városkában is folytatjuk, hiszen a bolt ajtaja nyitva, a környék teljesen kihalt, ezért nem megyünk be, nem vesszük magunkhoz az ékszíjat és hagyjuk ott a lóvét az asztalon, majd húzunk el a francba, hiszen az túlságosan kézenfekvő lenne. Mert ha így tennénk, akkor nem lenne lehetőségünk bemenni a panoptikumba, melynek az ajtaján nagy betűkkel hirdeti a tábla, hogy zárva van! És az arrogáns, gyanúsan viselkedő pasi lakásába is muszáj lesz este bekéredzkedni, hogy ott érthetetlen okból kotorászni és kutakodni kezdjünk. És mivel külön-külön gyengébbek, ezért természetesen szét kell válniuk, hogy gyorsabb legyen a keresés a már amúgy is gyanús helyszínen. Komolyan mondom, ezek a srácok nem teljesen normálisak...

A fiatalok bénázáson túlmenően azonban az tetszett, hogy átvágták Wade bokáját, vagy beragasztották Carly száját, illetve levágták az egyik ujjpercét, de leginkább az tetszett, hogy beleállították a vascsövet Paige fejébe (épp itt volt az ideje, hogy meghaljon végre). Ezek a részek végre izgalmasak voltak.

Carly és Nick eleinte elfelejtették, hogy alaposan meg kell nézni, hogy a támadójuk biztosan meghalt-e, és mivel ezt nem tették, ezért folytatódhatott a film, ami már kezdett egy kissé unalmassá válni. Illetve idegesítővé is. Hiszen mikor a sebesült pasi bevonszolta magát a házba, akkor nem rohanták le és intézték el, hanem megvárták, hogy megérkezzen a tesója, továbbá kivegye magából a nyílvesszőket. És még ezután is felfelé indult el Carly a lépcsőn, nem pedig ki a házból. Komolyan mondom, ez a csaj nem százas...

Mellesleg van egy íratlan szabály, melyet úgy általában nem árt betartani, és amit ebben a filmben kicsit tovább is kell(ett volna) gondolni:
1) Ha üldöznek minket, akkor tilos az emeletre felmenekülni.
2) Ha üldöznek minket és ég a ház, akkor tilos az emeletre felmenekülni.
3) Ha üldöznek minket és ég a ház, ami nem mellesleg olvadós viaszból készült, akkor tilos az emeletre felmenekülni.
Szerintetek jelen esetben melyik szabályt szegte meg "gyengeelméjű" Carly a panoptikumban? Eltaláltad...

Viszont az vicces volt (no meg persze szánalmas is), mikor Carly az olvadozó viasz ajtót becsukta és elé húzta a szintén viaszból készült rácsos kiságyat is. Igazán biztonságos megoldás volt... Az viszont ironikus volt, hogy a babaágyban üldögélő viasz sziámi ikreket pont félbevágta a nyomorék tesó... XD
Az olvadozó viasz épületben vívott küzdelem a fenti hülyeség(ek) ellenére egész jól sikerült, tetszett ez a fajta lezárás.

Miután Carly és Nick megmenekültek és a zsaruk, meg a mentősök megjelentek a helyszínen (érdekes módon közben reggel lett), egy elgondolkodtató mondat hagyta el a serif száját: "Sok autót találtunk az elhagyott gyárban, a Sinclair fiúk régóta szedték az áldozataikat." Tehát végig tudták, hogy mit csinálnak a tesók, mégse csináltak semmit? Ez azért kicsit fura...

Filmnézés ideje: 2016. március 15.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése