2016. április 3., vasárnap

Űrkamionosok (1996)

★★★★☆☆☆☆☆☆

Csak tudnám, hogy mire is adtam a 4 csillagot, mert a történet nem fogott meg, a kivitelezés csöppet kezdetleges (bár talán a kornak megfelelő), és úgy egyáltalán nem tudok pozitívumot kiemelni, ami különösebben tetszett volna, még a színészi játékot se tudnám méltatni. Ráadásul ezúttal is vitatkoznom kell a kategorizálással, mert ez a film nem vígjáték, a  legjobb indulattal is csak sima akciófilmnek tudom nevezni, ugyanis az egyetlen mosolyt fakasztó jelenet a film egyik legutolsó jelenete volt, addig pedig semmi humorosat nem találtam benne.
Hibát viszont annál többet tudok felsorakoztatni, ami vagy csak simán zavart, vagy csak egyszerűen a készítők oda nem figyelésének eredménye.

Innentől spoiler-es:

- A film elején egyetlen három szemű robot simán kinyírt mindenkit a lézerjével, valakiből csak egy láb maradt, valakiből még annyi se, azonban mikor a megrendelő a készítője ellen fordítja, akkor az megússza egy kis égési sérüléssel, valamint egy-két testrészének elvesztésével, de mégis életben marad. Nekem ez a megoldás nem igazán tetszik, neki is meg kellett volna halnia, aztán valaki más eljátszotta volna a főgonoszt helyette.
- Számomra Cindy és John "románca" több mint furcsa volt, mégis mi a csudát akar egy ilyen vén fószer egy ilyen csinos fiatal nőtől és a hölgyike miért megy bele ilyen simán az átlátszó házassági alkujába? Ennyire nem lehet elkeseredett a pénz és az utazás miatt... Szerencsére azért rájött John is, hogy tisztességtelen a kérése és hogy Mike-hoz sokkal inkább illik Cindy (nemcsak a kor miatt). (De ha már Cindy-vel nem is sikerül összehozni a jó öreg John-t, akkor elintézzük, hogy Cindy anyucija pont úgy nézzen ki, mint fiatal korában, így már ő se marad nő nélkül. Ócska és gyenge húzás.)
- A fekete kővel való ütközéskor a fő- és mellékhajtómű elromlott, valamint meghibásodott a hűtőrendszer is, ezért felforrósodott az űrhajó belseje. Ügyes húzás volt ahhoz, hogy melltartóra és bugyira vetkőztessük a nőcit és megcsodálhassuk Mike kockásnak hitt hasát. Mindezzel csak az a baj, hogy miután kiszedték főszereplőinket a forró űrhajóból az űrkalózok, utána szerintem már nem volt túl melegük, de ettől függetlenül a pucérkodás megmaradt. Sőt, bár senki nem csinálta meg az űrhajójuk hajtóműveit, ettől függetlenül az "megjavította" magát és a lövöldözés közben simán el tudtak menekülni vele. És még a hűtőrendszer is rendbe jött - szintén teljesen magától - és már nem sültek tovább az utasok. De még mindig kötelező jelleggel pucérkodott a főszereplő hármasunk. (Azért én elvártam volna, hogy legalább egy "oroszos" megoldással foglalkozzanak az elromlott űrhajó kérdésével, mert ez így nagyon amatőr húzás volt...)
- A kapitány mind kinézetre, mind viselkedésre gusztustalan és visszataszító volt, kirázott tőle a hideg. Az összeégett teste, az átlátszó agya, az átlátszó segge és a felhúzásra szoruló férfiassága nem vicces volt, hanem inkább undorító.
- A haldokló kapitány még az utolsó lélegzetvételeivel John-nak adta a három szemű halálhozó robotok leállításához szükséges irányítót. Minő önzetlen és kedves dolog ez valakitől, aki nemrég még ki akarta nyírni őket. Pont emiatt szerintem egyáltalán nem volt hű önmagához a karakter, ha valaki gonoszt alakít, az ne segítsen a jófiúknak még akkor se, ha éppen a halálán van, mert ettől hiteltelen lesz.
- A robotok John-t és Mike-ot is simán kinyírhatták volna egy "pillantással", de ők inkább verekedésbe bocsátkoztak, meg feleslegesen tébláboltak, hogy a srácok könnyedén kinyírhassák őket. Nevetséges ellenfelek.
- Az egyetlen viccesnek titulálható jelenet - ahogy már fentebb is írtam - a film legvégén jött el, mikor a pénzes táskát Mike kihajította az ablakon, az meg ráesett Sex elnök kocsijára, pont mikor az elnök megnyomta a bombarobbantó gombot. Ironikus jelenet, ezen legalább lehetett nevetni, de sajnos semmi máson.

- A készítők még valamivel elfelejtettek foglalkozni, ez pedig az idő. Ugyanis mikor John-ék elvállalták a speciális melót, akkor kihangsúlyozásra került a menetrend betartásának fontossága és azt számolgatták, hogy a legnagyobb sebességgel haladva is kb. 60 óra késéssel érnek a Földre a hivatalos utakon. Ha kukacoskodni szeretnék, akkor nekiállok számolgatni. Tehát: kb. 2 órát utazhattak az űrha ütközéséig, legyen még további 2 óra a fogságban töltött idő, továbbá durván 1 órát saccolok a robotokkal való harcra és a Földön történő landolásra. Ez a legnagyobb jóindulattal és kellő ráhagyás mellett is mindössze 5 óra, szóval le a kalappal a "nem hivatalos" út előtt, hogy a balhézással együtt is mindössze néhány óra alatt "teljesítették" a küldetést.

Filmnézés ideje: 2016. március 26.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése