2016. április 17., vasárnap

Tűz a víz alá! (1996)

★★★★★★★★★☆

Ez egy nagyon jó kis film, érdemes megnézni. Végre egy olyan alkotásra aggatták rá a "vígjáték" kategóriát, ami teljesen meg is érdemli ezt a jelzőt.
Az alaptörténet ötletes, a kivitelezés és a színészi játék is teljesen rendben van, szóval kellemes kikapcsolódást nyújtott.

Az alapsztori, miszerint a különc stílusú kapitány kap egy rakás semmirekellő tengerészt és egy olyan tengeralattjárót, melyet már az özönvízkor is használtak, továbbá teljesíteniük kell egy "titkos" küldetést, amit lényegében a fogócskához tudnék hasonlítani, megadja az alaphangulatot. Nekem ez a felállás nagyon bejött és szerencsére nem blőd, idétlen, vagy gusztustalan poénokkal tarkították a filmet, hanem kihasználták a helyzetek adta lehetőségeket és így a sztorihoz illő vicces és jópofa jeleneteket kaptam.

A remek alapötlethez sikerült megtalálniuk a megfelelő színészeket is, akik olyan lazán hozták a karakterüket, mintha természetüknél fogva ilyenek lennének. Egyedül csak Rob Schneider lógott ki a sorból, de szerencsére erre is volt kézenfekvő megoldás, amivel elégedett lehetek.

Innentől spoiler-es:

Sokszor sikerült jóízűen nevetnem, mivel igazán ötletesen sikerült kicseszni az "üldözőkkel". Először feljöttek a felszínre és halászhajónak álcázták a tengeralattjárót a lámpák segítségével, másodszor teljesen lemerültek a tengerfenékre és lapítani próbáltak, illetve bálnahangokkal vezették félre az "ellenséget", harmadszorra pedig beúsztak egy tanker alá, így a radarral nem tudták megtalálni őket, csak mikor előbújtak, de ekkor már késő volt. Egyszerűen lenyűgözött, hogy milyen természetesen és lazán jöttek a kapitánynak az ötletei, valamint hogy mindezt a legénység milyen ügyesen oldotta meg. Azt hitték a fejesek, hogy a kapitánnyal jól kicsesznek, ha egy ilyen szedett-vedett bandát zúdítanak rá, de olyan remekül összeillenek, hogy tökéletes kis csapatot alkotnak, akik jól egymásra hangolódtak.
És ez szerintem sokkal fontosabb, minthogy mereven és érzelemmentesen teljesítsék egy szigorú és barátságtalan kapitány utasításait, közben pedig fúrják és utálják egymást. Akkor már sokkal inkább egy ilyen idióta társaság tagja lennék, akik bár nem teljesen százasak, de ha összefognak, akkor ugyanolyan jól (vagy talán még jobban is) megoldják a feladatot, mint a "normális" emberek.

A helyzetkomikumokon kívül a hülyéskedéseken is lehetett mosolyogni, például mikor összemosták a csajszi egyenruháját, hogy az két-három számmal kisebb legyen, ezáltal megmutassa a nő azon bájait, melyet soha a büdös életben nem látnának egyébként, vagy mikor kalózok módjára elbántak a "lázadóval" és lelökték a fedélzetről a halászhálóba, de a sonka ízű kukorica konzerv is betalált.

Filmnézés ideje: 2016. április 12.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése