2016. április 17., vasárnap

Sanctum (2011)

★★★★★☆☆☆☆☆

A film igaz történeten alapszik, tehát az értékelésem során a történetvezetésre és a karakterekre vonatkozó észrevételeimet mellőznöm kell, ugyanis nem hibáztathatom a rendezőt (aki mellesleg a neves James Cameron), ha netán nem tetszenének a párbeszédek, a szereplők döntései, vagy stílusa, esetleg a halálnemek, vagy maga a végkifejlet, mindebbe ugyanis senkinek nem lehetett beleszólása. Mindazonáltal csak feltételezni tudom, hogy a valóságban történteket nem színezték ki túlságosan és nem módosítottak rajta összevissza, hiszen akkor már az "igaz történet alapján" megjelölés nem igazán illik rá, viszont ha ennek ellenére használják, akkor az már megtévesztő. (Tehát csak remélni tudom, hogy a filmre vitt események pontosan úgy történtek meg a való életben is, mint ahogy azt elénk tárták...)

Azonban mégsem tudok elmenni szó nélkül a film egyik "hibája" mellett, miszerint idővel unalmassá vált. Megértem, hogy miért láttak fantáziát abban, hogy a barlangászok történetét megfilmesítsék, hiszen a túlélésért vívott küzdelmük valóban megindító, érdekes és egyúttal "izgalmas" is, tehát filmvászonra kívánkozik, azonban még egy olyan rendező, mint Cameron sem tudta az eseményeket úgy lerövidíteni és összefűzni, hogy folyamatosan fenntartsa a figyelmemet, így egy idő után meguntam. Pedig elmondható, hogy nem igazán voltak üresjáratok, mindig történt valami, tehát lehet, hogy velem van a baj.

A színészi játékkal nem lehetett gondom, hiszen valamennyien jól játszottak, az érzelmeket egész jól át tudták adni.

Mind a felszíni, mind a barlangi jelenetek gyönyörűek voltak, elképesztően szép helyen játszódik a film, én is szívesen fedeznék fel egy ilyen barlangrendszert.

Filmnézés ideje: 2016. április 15.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése