2016. április 8., péntek

Rettegés (1996)

★★★☆☆☆☆☆☆☆

Láttam, hogy elég jó értékeléseket kapott a film, ezért gondoltam megnézem, hátha végre sikerül egy jó kis borzongásos estét összehoznom. Ennél vacakabb filmet azonban keresve se találhattam volna.

Egyrészt a sztori nem volt túlságosan érdekfeszítő és ütősen kivitelezett, másrészt a színészi játék is csapnivaló volt, főleg a két főszereplőre nézve, pedig Reese Witherspoon-tól (Nicole) és Mark Wahlberg-től (David) többet várnék.

A filmet a két főszereplőnek kellett volna hoznia, nekik kellett volna olyan minőségben játszani, hogy átérezzem a valódi rettegést és a valódi terrorizálást, vagy legalább a kettejük között lévő szerelmet, később pedig a félelmet, ehelyett viszont olyan mesterkélt alakítást kaptam, hogy én szégyellem magam helyettük.

Nicole (pontosabban Reese Witherspoon) például olyan mű sírásokat és nyafogásokat produkált, hogy legszívesebben behúztam volna neki egyet, hátha attól végre sikerül könnybe lábadnia a szemének. Nem értem, hogy a készítők miért nem segítettek valahogy rajta, a felvétel előtt mondjuk vághatott volna egy kis hagymát, vagy vizet spriccelhetett volna a szemébe, esetleg lefújhatták volna könnygázsprével, mert borzalmas volt látni az erőlködését. (És a szinkron hangja is csak rontott a picsogással...)

És ha nem lenne elég a silány színészkedésük, ráadásnak csapnivaló párbeszédeket erőltettek rájuk a készítők. Ha a bárgyú hallgatás mellett egyáltalán sikerült néha pár szót váltaniuk egymással, az is leginkább minősíthetetlen volt, pedig mint a későbbiekben kiderült, bárki mással egész normálisan elcsevegtek külön-külön.

Az első párbeszédüket muszáj vagyok idézni:
- David: "Szevasz."
*hatásszünet*
- Nicole: "Szia."
- David: "Nem táncolsz."
- Nicole: "Tudom."
*nagyon hosszú hatásszünet*
- Nicole: "És te se táncolsz."
*hosszú hatásszünet*
- Nicole: "Te miért nem?"
- David: "Mit miért nem?"
- Nicole: "Hogyhogy te se táncolsz?
- David: "Csak azért, mert senki nem kért fel."
- Nicole: "Aha."

Mindeközben pedig bárgyún és idiótán vigyorogtak...
(Nos, ha itt lekapcsolom a filmet, akkor csak 12 percet kell végigszenvednem, nem 97 percet...)

Elmondható tehát, hogy az összes többi szereplő alakítása jobb volt, mint Reese és Mark bénázása. Talán a legtalpraesettebb karakter Nicole apja volt (William L. Petersen), aki próbálta valamennyire kezelni a srácot, a fellépése határozott volt, jó volt látni ahogy védi a családját, és mivel a lányával ellentétben két szónál többet váltott David-del, sikerült is átlátnia a szitán. Nicole öccse és nevelőanyja, illetve a vagány és nagyszájú barátnő, Margo (Alyssa Milano) is egész jó alakítást nyújtott, mondjuk ez nem is csoda, hiszen sokkal normálisabb szereplőket játszottak.

Innentől spoiler-es:

A fentebb idézett gyöngyszemet szerencsére egy műbalhé félbeszakította, és újdonsült "szerelmespárunk" felszaladt a diszkó tetejére. Csak tudnám, hogy miért körözött már ekkor felettük egy helikopter, hiszen alig egy perce tört ki a csetepaté, ekkor kezdett el kifelé szaladni a tömeg az épületből, szóval teljesen indokolatlan az azonnali jelenlétük.

Az előbb leírt magas röptű csevegéshez a továbbiakban is hű maradt a két főszereplő, ugyanis a "szerelmesek" borzasztóan zavaróan és nagyon felszínesen beszélgettek, már amikor egyáltalán megszólaltak, mert legtöbbször csak nulla párbeszédet kaptunk, körítve a hosszú egymásra nézésekkel, tehát elmondható, hogy a kapcsolatuk szinte a semmin alapult. De persze a csókolózást, a hullámvasúton való megujjazást és a szexet nem hagyhattuk ki...

Miután Nicole hazaér a buliról, a nevelőanyja lecseszi, mert szerinte a sok smink miatt úgy néz ki, mint egy kurva. (Megjegyzem, hogy szerintem nagyon is rendben volt a sminkje, egyáltalán nem hivalkodó, hanem szolid és visszafogott volt, jól állt Nicole-nak.) Az bezzeg nem zavarta a nőt, hogy Nicole olyan rövid szoknyában illegette magát, hogy szinte kilátszott a bugyija...

Mikor Nicole titokban szemtanúja lesz annak, hogy a beszívott barátnőjét (Margo-t) David erőszakkal viszi el, akkor nem lép közbe, helyette inkább sértetten elszáguld a helyszínről, majd számon kéri a barátnőjét, hogy miért feküdt le a pasijával. Hahó! Nem volt magánál a csaj, fogalma se volt róla, hogy mit csinál, ráadásul megerőszakolta David, és mindezt Nicole megakadályozhatta volna, ha van elég esze, de sajnos csak simán buta és "szőke"...

Annál a jelenetnél, mikor David üldözi Margo-t kocsival, a készítőknek nem igazán sikerült normálisan összehozni a vágást, ugyanis az egyik pillanatban hátulról láthatjuk a kocsikat, melyeknek bal oldalán egy szakadék van és a távolban látszik valamiféle tó, a következő jelenetben viszont már egy erdőben mutatják a kocsikat elölről.

Valaki elárulná, hogy Nicole "friend zone"-olt haverja, Garry mi a csudáért megy be egyedül az erdőbe? Mégis mi keresnivalója volt ott azon kívül, hogy meghalt? Jut eszembe, Margo információja szerint a srácot "agyonverték", pedig David csak simán eltörte a nyakát. Megint egy aprócska baki...

A záró jelenetsor, mikor a négy srác megpróbált betörni Nicole-ék házába, nem túlságosan izgalmas, nem mondanám, hogy hatékonyak voltak a bejutást illetően. Ütögették az ajtókat, meg az ablakokat, de nem éreztem úgy, hogy valóban be akarnának jutni a házba. Ráadásul David tudta az ajtónyitó kódot, de csak egyszer ütötte be, akkor is visszazárta apuci. Többször már nem is próbálkozott a kóddal, ami számomra kicsit értelmetlen.
Ráadásul a készítők nem mertek hozzányúlni a kevés főszereplőhöz, hanem inkább odarángatták a kicsit kiöregedett biztonsági őrt a házhoz, hogy őt azért meg lehessen ölni, mondván, hogy "rettegjetek, mert nagyon elszántak vagyunk". Szerintem viszont inkább csak gyávák, amiért hátba lőtték a férfit.
A szobai dulakodás és David kinyírása azonban korrekt volt.

Még valami. A kutyus megölése miatt szívem szerint még további egy pontot levonnék...

Filmnézés ideje: 2016. április 3-4.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése