2016. február 14., vasárnap

Kisiklottak (2005)

★★★★★★★☆☆☆

Az alapötlet elég durva és megrázó, soha nem bírtam azokat a filmeket, melyekben megerőszakolnak egy nőt, az ilyeneket inkább meg se nézem (a Sziklák szeme és a Köpök a sírodra is azok közé tartozik, amit inkább lekapcsoltam, mert kiverte a biztosítékot...). Ezzel az alkotással mégis kivételt tettem, ráadásul kétszer is, mert a mostani már újranézés volt. Hogy miért? Talán azért mert úgy sikerült a készítőknek a kivitelezés, amit még az én gyomrom is elbír, ettől függetlenül minden porcikám viszolygott és tiltakozott az ominózus jelenetkor...

Összességében a kivitelezés egész jó, a feszültség fokozódik, a történetvezetés fenntartja az érdeklődésemet, a színészi játék egy-két kivételtől eltekintve hiteles, azonban, ha a részletekbe jobban belegondolok, előjönnek a bakik.

Innentől spoiler-es:

Gondolkodtam, hogy megadjam-e a 8 csillagot a filmnek, mert végül is elég jól összerakott alkotás, de a következetlenség - ami bár szükséges volt ahhoz, hogy a végkifejletet megkapjuk - nagyon zavaró, így marad a 7 csillag.

Annyira amatőrök voltak a zsarolóink, hogy az még nekem is szemet szúrt.
Oké, az a része rendben volt, hogy Charles és Lucinda házasságára alapoznak, tehát hogy mivel mindketten félreléptek (vagyis végül nem léptek félre), ezért nem derülhet ki a dolog, sem a megerőszakolás, sem semmi. Az viszont már borzalmasan lúzer húzás volt, hogy miután kiverték Charlesból a lóvét, utána nem szedték a sátorfát és húztak el jó messzire, hogy valahol máshol, más álnéven ismételjék meg az egészet. Nem, ők maradtak ugyanott, tehát a nő ismét a vonaton szemelte ki legújabb áldozatát, ugyanoda mentek kajálni, a "megerőszakolás" megint ugyanabban a motelban történt volna az "alkalmazottak" közreműködésével, és ráadásul még annyi eszük se volt, hogy ne mutatkozzanak együtt nyilvánosan. Ez az "elkényelmesedés" rendkívül béna volt.

Egy kérdés ezért megfogalmazódott bennem. Ha lenne egy súlyosan beteg kislányom, és lenne egy amúgy is rossz házasságom, akkor vajon a gyerek kezelésére nehezen összegyűjtött pénzt odaadnám-e a zsarolónak, vagy sem? Ha bevallanék mindent a páromnak, akkor a házasságom nagy valószínűséggel véget érne, de a pénz legalább megmaradna a gyerek műtétére. Ha odaadnám titokban, akkor viszont a lányom életét tenném kockára a semmiért... Az már más kérdés, hogyha ilyen alvilági emberekkel hozna össze a sors, akkor tuti, hogy a béna rendőrség se tudna segíteni rajtam, a bűnözők viszont bizonyára bosszút állnának, amiért nem hunyászkodtam meg és perkáltam ki a lóvét. Sakk-matt.

Jennifer Aniston színészkedése ezúttal annyira csapnivaló volt, hogy bár alig emlékeztem korábbról a filmre, mégis ő vezetett rá arra, hogy mi folyik a háttérben, mielőtt még Charles nyomozása rávilágított volna az összeesküvésre. Nem szoktam hozzá, hogy ilyen gyengén szerepeljen...

Charles és Laroche alakítása szerencsére kellőképpen hiteles volt.
Charles első, kétségbeesett lépései, és próbálkozásai, az áldozatként való bemutatása tökéletes volt, majd később ügyesen bogozta ki a szálakat és tette össze a kirakós darabjait, amihez hozzájárult a fentebb említett bűnözői elbizakodottság is. Ezután pedig a felismerés hatására olyan profin vágott vissza, hogy az már mosolyt csalt az arcomra. Hideg fejjel tudott gondolkodni, és bár akadt egy kis probléma az "új áldozat" személyében, ezt is tudta kezelni, sőt, még a pénzzel teli táskáját is visszaszerezte, ráadásul a börtönös húzás is az ő ötlete volt. Le a kalappal előtte. A karakterfejlődés számomra szembetűnő.
Laroche stílusa bicskanyitogató volt, ami az ilyen szerepeknél számomra elengedhetetlen. Néha nyíltan bűbájos, és kedves Charles családjával, néha pedig szó nélkül lelövi Winstont, hogy ezzel is bizonyítsa mennyire elszánt és hidegvérű tud lenni. Manipulatív szemétláda, aki ezúttal emberére akadt. Nagyon jól alakította a negatív karaktert, és szerencsére nem lett irritáló, egyedül csak a fentebb írt "lazaságot" tudom a számlájára írni.

Franklin Church nyomozó felbukkanása jót tett a filmnek. Szeretem az ilyen talpraesett és okos embereket, akik pontosan tudják, hogy mi folyik a háttérben, mégis hagyják, hogy az ügyek "megoldják magukat". Figyelnek, ügyesen kiismerik az embereket, de azért a törvény által biztosított kiskapukat ők is használják.

Charles-ék kislánya, Amy egyenesen irritáló volt. Elvárta, hogy a szülei fogalmazzák meg helyette a házi feladatát, bömbölő zene mellett írogatva leszarta, hogy az apja éppen kikérdezi a leckéjét, annyira arrogáns volt, hogy nem bírtam sajnálni a betegsége miatt.

Filmnézés ideje: 2016. február 5. (újranézés)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése