2016. február 14., vasárnap

Hazatérés (2009)

★★★★☆☆☆☆☆☆

Ez a film tökéletesen bemutatta, hogy hogyan kell hülye picsának lenni egy kritikus helyzetben.
Ennyire szerencsétlen és buta szereplővel ritkán van dolgom. És itt most nem Shelby-ről beszélek, ő remekül alakította a pszichopatát. Nem, ezúttal Elizabeth-re céloztam, aki az áldozat szerepében tetszelgett. Szó szerint, ugyanis szerintem élvezte, hogy szenvedhet...

De lássuk először Shelby-t, akinek már évekkel ezelőtt elment az összes esze. Hogy vajon minek hatására, az valószínűleg örök rejtély marad, de nem is ez a lényeg. Amellett, hogy teljesen bekattant, nagyon is okos maradt (na, erre varrj gombot), és ügyesen mozgatja a szálakat a háttérben. Mischa Barton remekül formálta meg a karaktert, alakításával elhitette, hogy kellőképpen eszelős és elszánt, komolyan mondom, néha már én is tartottam tőle, olyan fejeket vágott.

Ezzel szemben Elizabeth egyrészt buta, másrészt szánalmas volt. Szegény Jessica Stroup kapta a lehetőséget, hogy eme bárgyú karaktert megformálja, ami remekül sikerült neki, ha azt nézzük, hogy végig irritálóan viselkedett.

És ha nem lenne elég a két szőkeség cicaharca, ráadásnak kapunk egy balfék zsarut is Billy Fletcher személyében. Esküszöm, ő talán még Elizabethnél is hülyébb volt...

Talán az egyetlen normálisnak mondható karakter Mike volt. Díjaztam benne, hogy kitartott az eltűnt barátnője mellett, bár, mikor Shelby ármánykodásának hatására meginogni látszott, akkor kicsit megrendült benne a bizalmam, de szerencsére kitartott. Szimpatikus karakter lehetett volna, főleg, ha azt nézzük, hogy még az esze is a helyén volt, de megmaradt bénácska, setesuta mellékszereplőnek...

A történet nem egy nagy "vasziszdasz", szerintem többet is ki lehetett volna hozni belőle, ha nem két szőkeség a főszereplő. Így viszont elég limonádéra sikerült és túl sok feszültséget se gerjesztett. Izgulnom egy percig se sikerült, azonban rögtön kiváltották belőlem a "péklapáttal csapkodnám" érzést, ami egy film esetén nem túl szerencsés húzás.

Innentől spoiler-es:

Míg Shelby karaktere és ármánykodása jót tett a filmek (természetesen átvitt értelemben), addig Elizabeth folyamatosan rontotta a színvonalat.
Kezdetnek Elizabeth nekiállt jópofizni a fiúja exével. Nem tudom milyen indíttatásból gondolta jó ötletnek, hogy a pasija volt csajával bájcseverésszen, mindannyian tudjuk jól, hogy ezeknek a beszélgetéseknek csak az áskálódás áll a hátterében. Kizárt, hogy egy pasi exe és jelenlegi barátnője jóban legyenek, főleg, hogy a régi nője még táplál érzelmeket a pasi iránt... Talán az idősebb, érettebb és okosabb korosztály már képes a normális viselkedésre, de a fruskák biztosan nem.
Ezután pedig úgy berúgott, mint a csacsi, holott tudta, hogy milyen fontos családi eseményre hivatalos. Újabb rossz pont. De azért azt bírtam, hogy bár a fiúja szülei előtt be akart vágódni, ezért spiccesen nem mert eléjük állni, ellenben akkor nem zavartatta magát, mikor az unokaöcsi előtt totál berúgott. Igazán következetes viselkedést láthattunk tőle...
Miután megvolt a véletlen baleset, és Shelby "ápolja" Elizabeth-et, a lánynak többször is lehetősége lett volna a szökésre, de valamennyit elbénázta. Mikor a "bankos pasi" meglátogatta Shelby-t, akkor nyugodtan sikítozhatott volna az emeletről, ehelyett ő kussban kezdett el a papírral szervezkedni, majd mikor a pasi menni készült, ő a bezárt és lefüggönyözött ablakon keresztül próbálta meg figyelmeztetni, mert ugyebár semmivel nem tudta betörni a sima üvegablakot, továbbá, mivel egy súlycsoportban van a két lány, ezért nyugodtan hagyta, hogy Shelby fél lábbal kordában tartsa. Annyira átlátszó ez a szituáció, mint az az ablak, amit képtelen Elizabeth betörni.
Mikor Shelby órákra elment otthonról, Elizabeth akkor se volt képes kitörni a mosdóajtót és elmenekülni, hanem inkább megvárta, míg kedvenc pszichopatánk hazaér, kicsit leüti és menekülést színlelve szerencsétlenkedve vonszolja magát, mert igazi, elszánt menekülésnek a legjobb indulattal se tudom nevezni azt a kínlódást. Elizabeth folyamatos rinyálása idegesítő és zavaró, legszívesebben már én magam hallgattattam volna el. Komolyan mondom, még most is a frász kerülget, ha belegondolok a csaj viselkedésébe.

Billy Fletcher elintézése legalább korrekt volt, egy ilyen karaktertől nem is várhat mást az embert, mint hogy meghal, mert olyan naiv és amatőr.

Mikor végre Mike rájött, hogy Shelby el akarja intézni Elizabeth-et, akkor nem ám bepattant volna egy kocsiba és odahajtott volna a házhoz. Nem. Ő inkább egy szál ingben (kezében a zakóval) rohant a havas úton, mert ugyebár ez sokkal hatékonyabb megoldás. Hangulatfokozásnak pocsék húzás volt, szögezzük le.
Miután pedig Shelby lábon lőtte Mike-ot, utána a srác a sebesült lábával ölbe kapta Elizabeth-et és még a lépcsőn is felcipelte. Na, itt már a fejemet fogtam a fizikai fájdalomtól. Míg a kiscsaj a bokája (és leginkább az önsajnálata) miatt lábra sem képes állni, addig a pasi nemcsak magát, de a lányt is cipeli. Igazán "vicces" jelenet volt.

És természetesen elkövették a tipikus horrorfilm bakit (vagy inkább kelléket) a főszereplők. Nem nézték meg alaposan (mondjuk egy fejlövéssel), hogy meghalt-e az "ellenség". Ilyenkor mindig biztosra kell menni...

Filmnézés ideje: 2016. február 2.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése