2016. február 14., vasárnap

Holiday (2006)

★★★★★★☆☆☆☆

Iris naiv, buta és sajnos senki nem kevert még le neki egy hatalmas pofont, hogy ugyan térjen már magához. Képes volt egy olyan pasit szeretni, aki gerinctelen módon csak kihasználta és undorítóan játszott az érzelmeivel, majd eljegyezte a kolléganőjét, ráadásul mindezt egy olyan szereplő játszotta el, aki önmagában is visszataszító. Nagyon nem szeretem azt a színészt és most is csak az ellenszenvemet növelte Jasper karakterével.

Nem igazán tudom, hogy Amanda miért várta el a férjétől, hogy ne csalja meg, ha egyszer már időtlen idők óta nem is feküdt le vele. Egy pasi még akkor se nagyon tud hűséges maradni, ha a szeretett nőtől mindent megkap, nemhogy akkor, amikor a felesége folyamatosan csak dolgozik, elhanyagolja és teljesen elhidegültek egymástól.

A két nő bekattanása teljesen érthető, azonban a lakáscsere részt nem igazán tudom elfogadni. Én képtelen lennék rá, hogy egy vadidegennel kicseréljem a lakásomat, az otthonomat. Nem olyan világban élünk, ahol az emberek a becsületességükről híresek, folyamatosan azon aggódnék, hogy vajon mit lop el, mit tesz tönkre az illető, a kocsimmal milyen szabálytalanságokat követ el az én számlámra, és kizárt, hogy a cicám gondozását egy ismeretlenre bízzam. Ettől függetlenül film alapanyagként remek ötlet volt, sok lehetőség rejlett benne, amit többé-kevésbé ki is használtak a készítők.

Innentől spoiler-es:

A lakáscserét követően megkaptuk a kötelező sablont Amanda és Graham (Iris bátyja) személyében, akiket muszáj volt fél másodperc alatt összehozni. Nos, ez annyira gyermeteg és béna húzás volt, hogy csak a fejemet csóváltam, hogy ezt vajon miért kellett. Amanda éppen azért ment olyan távol az addigi életétől, hogy végre pihenjen, nyugodt környezetben "regenerálódhasson" a megcsalását követően, erre az első útjába akadó pasival ágyba bújik, ami azon túl, hogy értelmetlen, az előzmények tükrében elfogadhatatlan is. A férjével hosszú ideje nem volt képes szeretkezni, de egy teljesen ismeretlen férfinak máris felajánlja, hogy hancúrozzanak egyet. Ne már! Oké, oké, izgalmas és új a helyzet, de akkor is erőltetett és karakteridegen.

Graham viselkedése számomra nehezen elfogadható. Van két kislánya, akiket eltitkol a leendő női elől azért, mert úgy könnyebb, ha szinglinek tetteti magát. Ez hülyeség. Számomra szimpatikusabb lenne, ha rögtön az elején tiszta vizet öntene a pohárba és közölné a nőkkel, hogy van két kislánya, és özvegy, így nem kellene azután pofára ejtenie a barátnőit, miután esetleg beleszerettek. Akkor szerintem már nehezebb elfogadni egy új helyzetet, a két kislány felbukkanása nem mindenkinek fogadható el könnyen, bár a lányok nagyon aranyosak és barátságosak voltak, a leendő anyuci biztos hamar megszeretné őket. De az is lehet, hogy a tény elriasztaná a nőket, mert nem tudnák kezelni a helyzetet. Mindenesetre szerintem az őszinteség kifizetődőbb lenne, akkor tudnák a nők igazán megismerni, ha rögtön önmagát adná, nem pedig egy mesét kreálna. Így akár a nők bizalmát is elveszítheti, ha valaki nem olyan megértő, mint mondjuk Amanda.

Legalább Iris esetében nem kaptunk Amandáéhoz hasonló pasis ömlengést, ő egy idősebb férfivel kötött barátságot és a szerelmi szál is csak fokozatosan alakult ki. Mindkét eseménysor sokkal szimpatikus és természetesebb volt, mint Amanda és Graham egymás karjába zuhanós fellángolása. Nagyon aranyos volt, ahogy az öregember életkedvét visszahozta, többször is mosolyt csaltak az arcomra a jeleneteik.

A film lezárása sajnos minden kérdést nyitva hagyott, buliztak egy jót Szilveszter örömére, de vajon hogyan folytatódnak a nagy vízen átívelő "kapcsolatok" az új évben? Tudom, ezt az én fantáziámra bízzák, azonban én szeretem, ha precízebb befejezést kapok.

Filmnézés ideje: 2016. január 30.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése