2022. április 30., szombat

A mestergyilkos 2. - Feltámadás (2016)

★★★★☆☆☆☆☆☆

Gyenge négyes, nagyon gyenge. Túl hosszú volt és túlságosan is akciófilm volt. Igen, számomra probléma, ha csak "dísznek" van a háttérsztori, mert kizárólag az eszetlen gyilkolászás és lövöldözés a cél.
Itt arra akarták felfűzni a sztorit, hogy a szeretett nő miatt kénytelen elvállalni a három balesetnek álcázandó gyilkosságot a főhősünk. És hogy hány sebből vérzik nemcsak a szereplőgárda, hanem a sztori is? Sokból.

Kezdjük ott, hogy a "szeretett" nőt nagyjából 1 napja "szereti" a hősünk. Akivel megbeszélik, hogy azért van ott a nő, hogy "titokban" magába bolondítsa a pasit. Majdnem meglepődtem, hogy miután ezt tisztázták és a tervük része lett a tettetés, az ágyban kötöttek ki. Ezt követően főhősünk ráaggatja az apukája féltett karóráját a vadidegen nőre, hogy utána az újdonsült barátnője elrablódhasson.
Nem tudtak volna legalább egy olyan nővel operálni a készítők, aki mondjuk régen a felesége volt, de elváltak, mert féltette az életét, vagy akivel sok éve titokban kavarnak és szeretők? Tényleg kézenfekvőbb volt egy olyan nővel összehozni, akivel három perce találkoztak először? Hát majd mindjárt elhiszem, hogy őrülten beleszeretett és akár az életét is odaadná érte...
Egy icipici észrevétel. A film elején láthatjuk, hogy a kiscsaj bal felkarja csúnya zúzódásokkal, véraláfutásos foltokkal van tele, majd miután hősünk megmenti a baromarcú álcapasi karmai közül az összevert nőt, akkor az ázsiai nő általi kenegetéskor látszik a csaj hátán egy rakás baromi ronda és nagy seb. Ezt követően a lány kifekszik a parti homokba és láss csodát, a karjáról eltűntek a foltok, sőt a sós vízben úszkáláskor már a hátán se látszik semmi. Nem is tudtam, hogy a forró homok és a sós víz ilyen jótékonyak. Vagy talán a keleti gyógyászat bizonyult rendkívül hatékonynak? Ráadásul mikor nem sokkal később hancúrozásra kerül sor, akkor premier plánban mutatják, hogy Jessica Alba teste makulátlanul hibátlan, nemhogy sebek, egy karcolás, sőt, egy anyajegy sincs a testén. Igazán bámulatraméltóan gyorsan gyógyul. (Igen, megakadok az ilyen "apróságokon", főleg olyankor, mikor az áldozat szerepében való tetszelgésre először nagy hangsúlyt fektetnek, majd hirtelen elfelejtődik...)

A három baleset közül az elsőt és az utolsót a legkisebb jóindulattal se lehetett "balesetnek" tekinteni, amire pedig külön kitért a megrendelésnél a főköcsög.
Valahogy nem érzem úgy, hogy egy megfojtott krapekról, akit nyitott szemekkel odaültet pár gyertya mellé, azt fogja mondani a halottkém, hogy mondjuk félrenyelt. Elég egyértelmű a gyilkosság, főleg, hogy utána nem kicsit feltűnő módon kirobbantotta magát a börtönből a tettesünk. (Megjegyzem, hogy nem igazán értettem, hogy miért nem hagyta a bosszúvágytól fűtött testvérnek, hogy beleállítsa a kést a célpontba. Sokkal egyszerűbb lett volna, hiszen akkor a megbízó megkapta volna, amit akart, egy hullát, akit ráadásul egy olyan valaki ölt meg, akinek indítéka volt rá, így tiszta az ügy...)
Fogjuk rá, hogy a második gyilkosságnál hihető, hogy az üvegmedence biztonsági üvege csak úgy kilyukad és a szerencsétlen áldozatunk az örvény hatására kiszippantódik a lyukon, hogy utána ezernyi emeletet zuhanva érjen földet a szálloda előtt... Fogjuk rá...
Viszont a harmadik esetben megint csak nem tudom azt mondani, hogy egy olyan sziklabarlangban, ahol van két tengeralattjáró is, és négyzetméterenként sétálgat egy fegyveres statiszta, akkor csak úgy a semmiből egy robbanás következik be és pont az ezernyi emberrel védett célpontunkat temetik be a lezuhanó sziklák. Mondjuk úgy, hogy ennyire furcsa véletlenek, vagyis balesetek tényleg csak a filmekben vannak...
Tehát saját magát gáncsolta el a film akkor, mikor a kiadott feladatot nem az utasításoknak megfelelően hajtotta végre a hősünk, ennek ellenére csak megsimogattuk a buksiját.

A készítők annyira amatőrök voltak a három célpont szereplőválasztásánál, hogy az első és a második noname gazember után a harmadiknak a szerepét Tommy Lee Jonesra osztották. Ezzel pedig borítékolható volt, hogy neki nagyobb szerepe lesz a másik kettőnél és a csavar is az ő nevéhez fog fűződni.
Ha mondjuk mindhárom gonosztevőt híres ember játszik, akkor betudom annak, hogy így akarták a nézőket becsalogatni a moziba. Ha mindhárom ismeretlen, akkor esetleg azt mondom, hogy valahol máshol lesz a csavar, és nem pont a személyükhöz köthető, aztán majd legfeljebb meglepődöm.
De így, hogy a harmadiknak egy nagyágyút tettek be, biztos voltam benne, hogy az ő esetében valami többről lesz szó, mint arról, hogy odamegy a főhősünk és vele is végez.
Mellesleg túl nagy szerepe mégse volt, csak annyi, hogy összeszövetkeztek, így nem halt meg, aztán meg törölt egy kamerafelvételt.

Nem a kedvenc műfajom az akciófilm, de ha valami jó, azt elismerem. Ez a film viszont nekem nem tetszett, mert megint csak azt nyomták a képembe, hogy egyetlen ember lelövöldöz egy rakat mindenre alkalmatlan testőrt és megmenti a "hercegnőt" a csúnya, gonosz bácsitól...

Filmnézés ideje: 2022. április 30.

u.i.: Az első részt 2022. április 1-jén néztem meg, amit csak csillagozással értékeltem, méghozzá 3 csillagra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése