2021. október 24., vasárnap

Ördögi csapda (2018)

★★☆☆☆☆☆☆☆☆

Vannak filmek, amik már a kezdet kezdetén olyan szarok, hogy tudom, a végén 1-2-3 csillagot fognak kapni, de igazából nem tudok megfogható kritikát írni róluk. Szarok és kész.

És vannak az ilyen filmek, mint ez. Ígéretesen indul, bár semmi újat nem nyújt, akár még az átlagos 5-6-7 csillagot is hozhatja, majd elérkezünk a fordulóponthoz és olyan zuhanórepülésbe megy át az egész, hogy a végén csak úgy zörög, és azonnal kihozza belőlem az állatot, előtör a "szarráfikázó" énem...

Gondolom mondanom se kell, hogy spoileres értékelés következik (képtelen vagyok úgy ronggyá kritizálni valamit, hogy rébuszokban kell beszélnem/írnom róla). Viszont ha ezt elolvasod, akkor spórolhatok neked 98 értékes percet, míg mással foglalkozhatsz ehelyett a fos film helyett.

Jelen esetben még úgy ahogy elvontam a filmmel, bár tudtam, hogy teljesen felesleges a rendőrséghez fordulni, mert lényegében még akkor se fognak semmit csinálni, ha tettlegességre kerül sor. (Lásd, először nem történt semmi, mikor még csak bámulta a nő az utcáról, mert azt "szabad", majd mikor az éttermi őrjöngés után "kényszerzubbonyban" elvitte a mentő, utána is vihargyorsan kiengedték. Most mondjam, hogy nem lepődtem meg?)

Aztán azt is tudtam, hogy a távolságtartási végzés is csak a WC-n nyújt segítséget, főleg, hogy hónapokba telik, míg megkapja valaki, addig meg ugyebár a zaklató nem fog leállni a terrorizálással. És utána sem, de ez más lapra tartozik...

Itt a fordulatot az hozta el, mikor Greta elrabolta Francest... Ilyen életképtelen kiscsajt régen láttam már! 

1) Mikor az elkábítást követően Frances magához tér a ládában, majd Grace kinyitja a ládát, akkor semmilyen "fegyver" nincs a kezében. Tehát nem volt nála semmi, amivel visszatarthatta volna a lányt a menekülésben. Fiatalként erősebb és gyorsabb is nála (legalábbis elvileg), ráadásul egy adrenalinlöket is a segítségére lehetett volna, erre ő csak reszket és rinyál... (Én a helyében egy orron fejelést azért bejátszottam volna.)

2) Akárhányszor ment be hozzá a nő, az ajtót tárva-nyitva hagyta, szinte provokálva a kiscsajt, hogy rohanjon már ki rajta. De semmi...

3) Többször is volt kint a nővel, zongoráztak, vacsiztak, de ő csak összetörten reszket, holott se a szája nem volt bekötve, se a kezei megkötve, se a nőnél nem volt "fegyver", amivel sakkban tartotta volna...

4) Mikor odakint mézeskalácot (pardon, mézeskaláCSot) sütögettek, akkor végre felfedezni véltem a csajsziban egy kis tökösséget, mikor levágta a sütiformával a nő kisujját, majd fejbe vágta a sodrófával (itt vétett, mert nem nézte meg, hogy alapos munkát végzett-e...), de ami ezután következett, az végképp kibaszta nálam a biztosítékot. Először is rossz ajtón (zárt kis udvar) próbált meg menekülni (kirúgta az ajtót!). Majd az üvegezett bejárati ajtó kulcsát nem sikerült megtalálnia (a ház baszott nagy ablakai nem voltak kellőképpen feltűnőek, hogy kitörje őket), ezt követően berúgta (!) a pinceajtót, és leszaladt a PINCÉBE és elkezdett tapicskolni egy pár centis kis ablakon! Meglepődünk rajta, hogy a nő közben magához tért és újra elkábította? Neeeeem! És ezután persze már megkötöztük és a száját is betömtük, na, így már értem, hogy nehezére esik a menekülés, amit most már szeretne, mert egyfolytában vergődik az ágyon (késő kisanyám!). 

Igen, tudom, hogy minden ember különböző, van, aki lefagy, ha ilyen helyzetbe kerül, és van, aki feltalálja magát. Igen, azt is tudom, hogy ne dumáljak addig, míg nem kerültem hasonló szituációba. De könyörgöm, az már tényleg nonsense, hogy annyi lélekjelenléte nincs a csajnak, hogy egy fegyvertelen idősebb nővel szemben bárminemű ellenállást tanúsítson!

A magánnyomozó teljesen amatőr volt, legalábbis az eljárása erre utalt. Felfedte, hogy miért keresi a nőt, majd hagyta, hogy hangos zeneszóval vonja el a figyelmét, és az a kutyás terelés is rohadtul átlátszó volt (számomra). És mikor megtalálta a rejtekhelyet, még akkor se nézett maga mögé, hogy közben hol lehet a pszichopata nő (mert a jellemrajzot meg kellett kapnia, miszerint zaklatta a lányt és jelenetet rendezett az étteremben...), így sajnos borítékolható volt, hogy hogy fog járni...

Az egyetlen értékelhető alakítást Frances barátnője (Erica) nyújtja, végre egy talpraesett nő, aki gondolkodik is és cselekszik is. A két pontot ő kapta. Azért sem érdemelte meg a hármat a film, mert egy nyavalyás Eiffel torony makettal "zárták" le a dobozt, amit egy kis lökdösődéssel simán ki tud játszani a nő (bár ezt már nem mutatják, de sejthető), illetve mert kinyírtuk a kutyust (ezért mindig egy csillag levonás jár automatikusan minden film esetében).

Greta szerepét egyébként egész jól hozta Isabelle Huppert színésznő, hihetően alakította a karaktert. Az például jó húzás volt, hogy a lány mobilja segítségével mind a barátnőjével, mind az apjával elhitette, hogy jól van, és épp a másikkal nyaral.

Összefoglalva: válaszd inkább a Tortúra című filmet ebben a témában...

Filmnézés ideje: 2021. október 24.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése