2021. október 24., vasárnap

#kövessbe (2020)

★★★★★☆☆☆☆☆

Nem is tudom, hány pontot adjak rá, mert egyrészt jó is volt, másrészt sok helyen bele tudok kötni.
Mindenesetre elég heves reakciót váltott ki belőlem a film, és éppen ezért a kifakadásom elég spoileresre sikerült.

Nem tudom, hogy mit gondolhattak Cole "barátai", hogy ilyen "játékot" szerveztek a 10 éves évfordulóra. De komolyan. Oké, hogy minél nagyobb durranást akartak, olyat, amitől totálisan összeszarja magát, és "egy életre szóló emlék lesz" számára (és a követői számára is), de mégis mit vártak attól, hogyha "meghal" körülötte az összes barátja, akkor a végén, mikor felfedik magukat, hogy csak egy játék volt az egész, akkor majd jót kacag az egészen és koccint velük, vagy gratulál hozzá, hogy milyen kreatívak voltak?
Teljesen életszerű reakció volt részéről, hogy péppé verte az orosz srác fejét. Tutira nem találnának olyan bírót, aki ezért lesittelné. (Mindenkit legyilkoltak körülötte, őt is üldözték és meg akarták ölni, mégis mit kellett volna csinálnia, megsimogatni a buksiját?)

Ezt a megrázkódtatást - akár játék, akár nem - nehéz lenne feldolgozni és kiheverni. Azt a halálfélelmet, amit az egész alatt érzett, tehetetlenül végignézni, hogy a barátait kivégzik, egyszerűen már nem lehet egy mosolygós "csak vicc volt" humorral elütni. Ez már nem az a kategória. Ez egy életre szól. De most már nem csak neki. Hanem a többieknek is, miután meglátták, hogy megölte az orosz srácot. Önvédelemből és hirtelen felindulásból. És pont ez volt a "legemberibb" reakció, amit egy ilyen "vicc" után várhatunk.

A barátok "kreatív" ötletén túl több "baki" is volt szerintem a filmben:
- A "vízbe fúlt" csajszi annak ellenére magához tért és kiköpte a vizet, hogy se szívmasszázst, se mesterséges lélegeztetést nem kezdtek végezni rajta.
- A maszkos pofa vaktában elkezd lőni rájuk, semmit nem talál el és a néger srácra rávetve magát beesnek a liftaknába (ennek az öngyilkos küldetésnek nem látom értelmét).
- Ha az oroszok abból csinálnak műsort, hogy kínozzák az alanyokat és a nézők ezért fizetnek, akkor mégis miért takarta ki az egész hátával a kínzást, miért nem lehetett semmit látni belőle? Mondjuk azért, mert nem is volt igazi... Egyébként szerintem pont az lenne a lényege egy ilyen műsornak, hogy jóóóóó hosszan kínozzák az áldozatokat, mondjuk egyenként letépik a körmét, levágják a fülét, besózzák a sebeit, tüzes vassal tetoválják, vagy mondjuk gilisztákat tömködnek a kilógó beleikbe... Mittudomén, de egy sima torok átvágás számomra túl gyors és szadizmus mentes...
- Ha kopasz krapekék kinyírják orosz barátunk csaját, utána elég furán veszi ki magát, hogy mikor a sofőrt kell árulásért meggyilkolni, akkor ő lesz hirtelen a kopaszkák főmuftija. Pedig a bárban még be voltunk szarva a két kis köcsögtől, most meg már mi dirigálunk nekik? Miután kinyírták a csajunkat... Na persze...

Tekintve, hogy a film háromnegyedére sikerült összetennem, hogy ez tényleg csak egy játék lesz, ahogy az orosz srác az elején beharangozta, így el is spoilereztem magamnak a film végét, pedig nekem elhihetitek, a legtöbb film elé olyan naivan ülök le, hogy bármit el tudnak velem hitetni. De itt még én is levágtam a lényeget. Szóval ezt se tudom, hogy a film javára, vagy hátrányára írjam.

A Fűrész filmeket (legalábbis a sorozat első pár részét) nagyon kedvelem, így a hasonló kezdésnek örültem, de a kivitelezés sajnos harmatgyenge utánzat volt csupán, bár érthető, hogy nem akartak még az elején nagyon bedurvulni, hogy "könnyen" meg tudja menteni a barátait Cole.

A kivitelezés elég meggyőzőre sikerült, a fejbe lövések simán hihetőek voltak, a fények és a nyomasztó helyszín hozzájárultak a hangulatkeltéshez, a színészi játékkal nem volt probléma, nagyon profin "haltak meg", szóval összességében egy elég jól összerakták a filmet.

Filmnézés ideje: 2021. július 13.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése