2022. január 30., vasárnap

Kihűlve (2010)

★★★☆☆☆☆☆☆☆ 

Ez a film úgy ahogy van, baromság. Tele van hülyékkel, hülye döntésekkel és hülyeségekkel.

Kezdjük ott, hogy mégis milyen havas hegységben működő sífelvonó üzemel csak péntek-szombat-vasárnap? Hétköznap nem akarnak az emberek síelni? Vagy hétfőn elolvad a sok hó és csak csütörtök este esik vissza? Teljesen értelmetlen indokkal próbálták meg a készítők elérni azt, hogy az idióták fent ragadjanak több napra a felvonón. Ennél bármi más ok hihetőbb lett volna, mondjuk, hogy karbantartás miatt zárnak be, vagy ünnepek jönnek (bár lehet, hogy akkor még inkább nyitva kéne lenniük), vagy hatalmas hóvihart jósoltak és ezért biztonsági és elővigyázatossági okokból inkább bezárnak pár napra, esetleg az idény utolsó napja volt és bezárnak nyárra, mert hamarosan elolvad a hó. Nem is! Várjatok, én rájöttem, hogy miért! Mert hétfőtől csütörtökig a vérszomjas farkasok használhatják a sípályákat!

Na, ez a no comment! Hogy a francba kerülhetnek ilyen helyre farkasok? Ezzel az erővel bármikor bárkit megtámadhatnának hétvégén is, amikor alapból üzemel a sífelvonó és a sípályák és rengeteg ember síelget. Csak azt ne mondd, hogy olyankor félnek a nagy tömegtől és azért nem támadnak rá az emberekre. Mert üzemkezdetkor és üzemzáráskor nincsenek még olyan sokan, akkor is simán leszedhetnék az ott lézengő síelőket. Sőt, a magányos hókotróból esetleg kiszálló munkást is simán megvacsorázhatnák. Szóval szerintem egy ilyen helyen biztos, hogy valahogy védekezni kell a farkasok és egyéb vadállatok ellen, különben hamar bezárhatnák a boltot. De most komolyan! Nem létezik, hogy egyszerűen csak odasétáljon a sípályákra egy falka farkas!

A három delikvensről és az életképtelen viselkedésükről is ejtenék "pár" szót. 

- Miután rájönnek, hogy bezárt a bazár és fent ragadtak napokra a sífelvonón, azonban mázlijukra éppen arra jár egy hókotró, akkor teljesen érthetetlen okból nem akkor kezdik el ledobálni az összes létező holmijukat, amikor felfelé halad a hókotró és a sofőr feltehetően előre néz, így látná a potyogó tárgyakat, hanem akkor, amikor már tolat, ergo tutira hátrafelé figyel és utána már nem is fog felfelé nézegetni, hanem lefelé, hiszen arra fog menni.

- A középső srác elhatározza, hogy leugrik, amit nagyon ügyesen vitelez ki: simán leveti magát az ülésből, hogy ripityára törje a lábait. Tapsoljuk meg, 10 pontos mutatvány volt! Na mármost, van két pasi, és egy lány. Ha már az ugrás mellett teszik le a voksot, én mindenképpen azt javasoltam volna, hogy az egyik pasi próbáljon meg minél lejjebb jutni a másik segítségével, jól kapaszkodjanak össze (akár kesztyű nélkül is) és amennyire csak lehet csökkentsék az ugrás magasságát. Esetleg a két erős srác a könnyű lányt minél lejjebb ereszthetné. Bármelyik megoldás jobb lenne szerintem annál, minthogy egyszerűen kiveti magát az ülésből.

- A fent maradt srác rájön, hogy minden oszlopon vannak létrák, így a kábelen megpróbál lemászni a legközelebbi oszlopig. Pár centi lógva mászás után inkább visszahátrál, mert szanaszét vágta a kesztyűjét és a tenyerét a drótkötél. Mégis hogyan? Az elvileg egy acélsodrony, nincsenek éles kiálló részei, hanem teljesen sima. Második nekifutásra azonban mégis sikerül eljutnia az oszlopig, de azt a lógva mászást inkább nem kommentálnám. Igen, valószínűleg nehéz lehet húzódzkodni a mínuszokban és a több rétegnyi ruhában, de biztos sikerült volna valahogy átvetnie a lábát a dróton és akkor sokkal könnyebben mászott volna. Rossz volt nézni a szenvedését és szerencsétlenkedését.

- A csajnak leesik a kesztyűje, mikor nagyon okosan rá akar gyújtani. Tehát egy kesztyű mínuszban vagyunk és repkednek körülöttünk a mínuszok, erre nem ám, hogy zsebre tenné a kezét, inkább rámarkol a felvonó korlátjára, hogy ráfagyhasson a keze. Remélem fájt neki!

- Vicces módon, mikor a csaj lezuhan ülésestől, akkor látszólag van egy biztonsági kábel (vagy valami hasonló), ami megakadályozza a teljes zuhanást, azonban pár másodperc alatt el is szakad. Akkor miért is biztonsági kábel, ha nem tölti be a funkcióját? No mindegy. A csajnak ezt a pár másodpercet se sikerül kihasználnia arra, hogy leugorjon a szerkezetről (hiszen már sokkal kisebb a magasság), inkább megvárja, hogy leessen róla és a lábára zuhanjon az ülés. Ő is kap 10 pontot erre a mutatványra.

- Miután a csaj csodával határos módon keresztül verekedte magát a fás területeken (ahelyett, hogy a sípályán egyszerűen lecsúszott volna a kiindulási ponthoz), és kiér végre egy útra, akkor az épp arra járó autó sofőrje nem látja meg az élénk rózsaszín kabátban hadonászó lányt. Bizonyára nagyon beleolvadt a fehér környezetbe... Ez pedig annyira megviselte a kis "túlélőnket", hogy elkeseredettségében nekiáll szundítani egyet a latyakban. Igen, pont ez a megfelelő döntés ebben a helyzetben.


u.i.: Szerintem a srácok így bűnhődtek meg, amiért fukar módon nem akarták kifizetni a síelés díját, inkább megvesztegették a kezelőt. Drága sícuccokra volt pénz, a felvonóra már nem maradt? Ez volt a sífelvonó bosszúja. XD Megjegyzem ezzel a kicsinyes viselkedéssel meg is alapozták a velük szembeni ellenszenvemet és kicsit se tudtam drukkolni nekik, főleg azok után, hogy folyamatosan még idióta döntéseket is hoztak...

Filmnézés ideje: 2022. január 28.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése