2019. szeptember 28., szombat

Szívtipró gimi (Heartbreak High) (1994-1999)

★★★★★☆☆☆☆☆

Mint már korábban is írtam, egy sorozat legnagyobb hibái akkor ütköznek ki leginkább, ha "egyben" daráljuk le. Legalábbis szerintem.

Nos, ennél a sorozatnál is szépen megmutatkoztak a problémák:

- Bármilyen probléma merült fel (pszichés probléma, molesztálás, hajléktalan kérdés, drogozás, nem kívánt terhesség, stb.), egy részen belül megoldódott, ha mégse, akkor az érintett szereplőt vihargyorsan kiírták a sorozatból.

- A szereplők folyamatosan verekedtek (általában egymással, de a tanárok kiütése sem áll távol tőlük), ordibáltak, veszekedtek, a normális hangvétel sokuktól messze állt.

- A diákok többsége nem végezte el az iskolát (elment szülni, elutazott Amerikába, vagy más távoli helyre, elkezdte építgetni a karrierjét, más egyéb okból hagyta el az iskolát).

- A diákok felfüggesztése csak úgy repkedett minden apró-cseprő ügy miatt, csakúgy mint a kirugdosásuk.

- Ha éppen nem az igazgató rúgott ki valakit, akkor a diákok léptek ki (dühből, karrierépítés miatt, stb.), majd heteken belül meggondolták magukat és visszairatkoztak.

- Nem ártott volna felvilágosítani a szereplőket a védekezés fontosságáról, mert csak úgy röpködtek a tinédzserkori terhességek.

- A szereplők (színészek?) egyéni tudását néha egész jól kihasználták és több részben is visszatérő téma volt, mert a karakterhez tartozott (Jodie éneklése, Catherina táncolása, Drazic görkorizása), néha viszont egy rész alatt kifulladt és azonnal el is felejtődött (Kurt kajakozása, Sarah korcsolyázása), amit sajnáltam, mert ezzel is színesíteni tudták volna a további epizódokat.

- Természetesen a mindenki-mindenkivel kavar ennél a sorozatnál is erőteljesen bejátszott.

- Bármilyen eseményről is volt szó (zászlófelvonás, diáktanács szavazás, stb.) csak a főszereplő osztály tanulói szerepeltek, tehát a Szívtipró gimi helyett inkább a Szívtipró osztály címet kellett volna adni a sorozatnak.

- A sok szereplőcserélgetés miatt a szereplőket egy idő után (nagyjából a sorozat felétől) már nem tudtam megkedvelni, a régi alaposztály "elballagott" (már aki...), de hogy tovább folytatódhasson a sorozat, ezért páran évet ismételtek, hogy ne egy totálisan új szereplőgárdával kelljen operálni, no meg az iskolaösszevonás se a sorozat közepére kívánkozott volna (még akkor se, ha ezzel egy kis vérfrissítést szándékoztak a készítők bedobni), hanem inkább azzal kellett volna az egészet lezárni, ahelyett, hogy egy semmitmondó, sok karakter esetében lógva hagyott befejezést kapjunk.


A maga idejében talán megállta a helyét a sorozat, de mai fejjel, a mai világban szerintem már nem annyira. Ennél sokkal jobban is fel lehetne építeni a történetet, sokkal részletesebben ki lehetne dolgozni a problémák megoldását, nem csak úgy a szőnyeg alá söpörni őket.


A kezdő csapat

A záró csapat (és Ben Gannon a co-creator)

Sorozatnézés ideje: 1994-1999, mikor ment a TV-ben
Sorozatnézés ideje: 2019. tavasza (újranézés)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése