2018. július 14., szombat

Melrose Place (1992-1999), avagy a szarkavarás mesterei

★★★★★☆☆☆☆☆ 

Gyerekkoromban igyekeztem minden héten ott ülni a TV előtt, amikor vetítették a sorozat következő epizódját. Akkoriban több nap is eltelt egy-egy rész között, most viszont "töményen" néztem végig a sorozatot (egy nap akár 3-4 részt is), ezért sok minden feltűnt, ami akkoriban nem. Ráadásul gyerekfejjel teljesen más élményt nyújtott számomra a Melrose Place.


A kezdő nyolcas
Ez az a sorozat, amiben szinte egyetlen karakter sincs, akit legalább egy kicsit is lehetne szeretni. Míg más esetben kedvencelési sorrendet állítok fel, most azon gondolkodom, hogy a "gyűlölet-dobogót" mekkorára tervezzem, hogy mindenki felférjen az első három helyre...

Minden létező "problémát" felsorakoztattak a készítők: alkoholizmus, drogozás, vetélés, gyilkosság, öngyilkosság, baleset, haláleset, betegség, börtön, gyermekelhelyezési csetepaté, kurválkodás, kirúgás, oltárnál faképnél hagyás, robbantás, de a legkedveltebb a házasság, megcsalás, elválás, zsarolás, átverés volt. Egy idő után eljutottak arra a szintre, hogy néhány (nem tudom mennyi időt átölelő) részben két szereplő elkezdett járni, megvolt a lánykérés, összeházasodás, megcsalás és válás is, majd azonnal kezdődött is újra az egész (néha ráadásul ugyanazokkal a szereplőkkel...). 
Még azokat a karaktereket se lehetett megkedvelni, akik próbáltak "normálisak" maradni, mert a többiek előbb-utóbb úgyis rákényszerítették őket a titkolózásra, vagy cselszövésre.

Ha esetleg szeretném felvázolni, hogy a karakterek között milyen kapcsolatrendszer alakult ki, akkor inkább bele se kezdek a rajzolásba, mert lehetetlenség követni, hogy ki-kivel-hányszor-mikor szűrte össze a levet, és a végére még a tollamból is kifogyna a tinta... 
És nemcsak a feleségeken, barátnőkön és szeretőkön osztozkodtak a szereplők, hanem a munkahelyeken is, szinte mindenki ugyanazon a 3-4 helyen dolgozott (többször, felváltva).
A ki-be-oda-vissza-össze-szét-elköltözések számát szintén nem éri meg nyomon követni, mert bár csak 8 lakás volt az épületben, a szereplő zöme többet is végigjárt.



Két szarkavarás, illetve másikon való átgázolás között a szereplők általában csak szeretkeztek, csókolóztak, vagy reggeliztek, ami engem egy idő után már csak zavart. Nem hiszem el, hogy mindenre a szex a megoldás és csak azzal lehet "feltölteni" a cselekmények közti űrt. A sorozat nagy részében nem találtam "sima" beszélgetést, amikor csak úgy dumáltak volna a szereplők hétköznapi dolgokról, élményekről, mindig valami fondorlatnak kellett a társalgás középpontjában állni, tehát nem lehetett "levegőt venni" két akció között sem.

Egy-egy új karakter felbukkanása általában rögtön hozta is magával az újabb "problémacsomagot", míg a szereplőket olyan hamar ki tudták írni a sorozatból, hogy a következő epizódra már el is felejtettem, hogy egyáltalán benne voltak.



Már kezdetben is ment a kavarás, de ahogy haladt előre a sorozat annál több gond zúdult a szereplők nyakába és egyre gyorsabban, senkinek nem volt egy őszinte mondata, vagy cselekedete, ettől pedig egy idő után eléggé életszerűtlenné vált a cselekményvezetés.

A fent írottak túl tele volt a sorozat következetlen döntésekkel és értelmetlen viselkedéssel (valaki minden áron meg akar szerezni egy pasit/nőt, majd mikor végre összejönnek történik valami, ami miatt villámgyorsan dobja is az illetőt), továbbá érthetetlen okból összeboronált és össze nem illő párokkal (némelyik pár összehozása túlzottan is "izzadtságszagú" volt, szerintem a készítők se tudtak mit kezdeni velük, de adott volt a feladat, hogy még jobban össze kell gubancolni a szálakat...).

Ennyi hazudozást, kétszínűséget és ármánykodást még nem tapasztaltam egyetlen sorozatban se.
Míg egy olyan sorozatban, ahol van egy-két "rosszfiú", akiket a szemétkedéseik, fondorlataik és cselszövéseik ellenére lehet kedvelni, addig itt mindezt túlzásba vitték és ez a sorozat rovására ment.


A szereplők
Sorozatnézés ideje: 2018. április-június (újranézés)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése