2016. augusztus 21., vasárnap

KIRÁNDULÁS - Nyaralás 2016

2016. júliusában már voltam egy hetet nyaralni a balatonfűzfői telkünkön, de akkor eleinte elég jó idő volt, így inkább a pancsolás örömeinek hódoltunk, majd pedig a beköszöntő zimankóban a házikóban fagytunk szét, tehát kirándulni nem sikerült.
Ezúttal azonban éppen a túrázásnak és nevezetességek felkeresésének kedvezett az időjárás, nem volt igazi kánikula és az esőt is sikerült legtöbbször szárazon megúsznunk, tehát összességében eredményes hetet zártunk.

2016. augusztus 14. - Kisbér, Makettpark
Még az elutazásunk előtt a Facebook-on kedvencelte egyik ismerősöm a kisbéri Makettparkot, és mivel imádom a "minimundus"-okat, ezért tudtam, hogy ide feltétlenül el kell látogatnunk, szerencsére Balatonfűzfőtől annyira nagyon nem is volt messze (persze viszonyítás kérdése).
Míg a párom anyukája és barátja hamar végigsiettek a parkon, addig én mindent alaposan körbenéztem, a leírásokat - a későbbi felelevenítés érdekében - lefényképeztem, tehát sikerült tartalmasan tölteni a délutánt. A parkocska nagyon igényes, a makettek igen részletesek és szépek, eddig az időjárás szerencsére nem igazán rongálta meg a kis épületeket. Egy kicsit telhetetlen vagyok, és örültem volna, ha még több mindent megcsodálhatok, bár így sincs okom panaszra, főleg, hogy mindez ingyen volt. Mindenképpen megérte az oda-vissza kocsikázást, mindenkinek csak ajánlani tudom.
Ízelítő a kiállított nevezetességekből:
A Szegedi Dóm: http://kepfeltoltes.hu/160821/DSC08626k_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
A Sziráki kastély: http://kepfeltoltes.hu/160821/DSC08514_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
A Kecskeméti Cifrapalota: http://kepfeltoltes.hu/160821/DSC08523_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Az Esztergomi Bazilika: http://kepfeltoltes.hu/160821/DSC08577_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
A Pannonhalmi Apátság: http://kepfeltoltes.hu/160821/DSC08567_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
A Lánchíd: http://kepfeltoltes.hu/160821/DSC08501_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


2016. augusztus 17. - Csesznek, Ördög-árok
Szerettünk volna egy kis természetjárást is beiktatni, választásunk rövid töprengést követően a Csesznekről induló Ördög-árok túraútra esett, melyet végül csak a párommal kettesben látogattunk meg. Magát a várat még a vasárnapi túra alkalmával távolról megszemléltük, de ezúttal is csak pár pillantásra méltattuk, és máris bevettük magunkat a sűrűjébe. Mindez kb. 14 órakor volt, holott a túraútra kb. 7-9 órát írt az ismertető, de nem is mi lettünk volna, ha időben indulunk... Ja, és persze nem a leírásnak megfelelő irányt követtük, mert a látnivalók a másik irányból közelebb voltak.
A túraút eleinte termőföldek mellett, majd aljnövényzettől szinte mentes erdő domboldalában vezetett, később azonban felváltotta a susnyás, ahol természetesen a csalánnak volt kedve a leginkább utunkat állni, ami rövidnadrágban nem annyira vicces.
Nekünk a fehér-piros-fehér sávos jelet kellett követnünk, amit többször is "elvesztettünk", pedig nagyon figyeltünk. Néha öt-hat fára is felvésték a jelet egymás után, néha viszont, ahol igazán fontos lett volna (például útelágazás), ott sehol nem találtuk, így kb. negyed óra plusz járkálás volt a jutalmunk. Ezúton is jelzem, hogyha erre jártok, akkor a "magaslesnél" forduljatok balra. (És nem mentsége a festegetőknek, hogy a túraútvonalat fordítva jártuk be, mert mindkét irányból jól láthatónak kellene lennie a jelöléseknek.)
Miután megtaláltuk az Ördög-árkot, nagyon élveztük a patak kövein ide-oda mászkálást, gyönyörködtünk a meseszép tájban, egészen addig, mígnem szembetaláltuk magunkat a patakba esett hatalmas sziklákkal és egy nagyon meredek hegyoldallal. Sem a patakba zuhant sziklákon nem tudtunk tovább haladni, mert kb. térdig süppedtünk volna az ingoványban, sem a hegyoldal nem volt alkalmas a megmászására, pedig próbálkoztunk vele, de leginkább halálfélelmünk volt, mert annyira csúszott és sehol nem találtunk kapaszkodót. (Pedig jöttek velünk szembe kirándulók, akik a zöld csíkos útról érkeztek, ezek után szívesen megkérdeztem volna tőlük, hogy itt mégis hogyan jöttek át...) 
És nem volt elég, hogy teljesen tanácstalanok lettünk a továbbjutást illetően, hulla fáradtak voltunk a próbálkozástól, ráadásul Ricsi talált a nyakamban, illetve a saját karjában egy-egy mini kullancsot, amit azonnal kitépett. Talán csak pár perce szedhettük őket össze, szerencsére esélyük sem volt egy komolyabb lakomára. 
Na, itt lett elegem (elegünk) a túrázásból és mivel már amúgy is este 18 óra volt, az előttünk álló útszakasz pedig legalább még 5-6 órás lett volna (ha egyáltalán kijutunk valahogy a patak aljából), így inkább visszafordultunk. Felvettük a pulcsikat (én a hosszú nadrágomat is, amit alaposan betűrtem a zoknimba), és lendületesen haladtunk visszafelé. Erre már ismertük a járást, és a fényképezéssel se raboltuk az időnket, így az odafelé 4 órán keresztül tartó utat visszafelé 2 óra alatt tettük meg, tehát még a sötétedés előtt a kocsihoz érkeztünk.
Otthon még egyszer alaposan átnéztük magunkat, de szerencsére nem volt potyautasunk.

Ha gondolod, lesd meg a túra leírását: http://www.turautak.com/cikkek/turautak/szurdok-turak-csesznek-kornyeken.html
Itt pedig mutatok pár képet kedvcsinálónak:
http://kepfeltoltes.hu/160821/DSC08683_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/160821/DSC08709_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/160821/DSC08737k_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/160821/DSC08749_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/160821/DSC08781_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/160821/DSC08797_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


2016. augusztus 18. - Tác-Gorsium
Ahogy tegnap nem volt kedvem Siófokra menni a Borfesztiválra (bocs, absztinens vagyok, a pia érdekel a legkevésbé), úgy ma se volt kedvem Tihanyba menni (mert már ezerszer jártam ott és minden részletét megnéztem már), így ezúttal is Ricsivel kettesben töltöttük a napot. A választásom ezúttal a táci Gorsiumra esett, ami szintén nem túl hosszú autóúttal közelíthető meg Balatonfűzfőről.
A parkolóban kb. 3 autó árválkodott, tehát nem mondanám, hogy sokat kellett sorba állnunk a jegypénztárnál (mellesleg pont féláron volt a jegy). A nézelődést egy kis kiállítással kezdtük, ahol mini szobrok fényképeit tekinthettük meg. Ezután megnéztük a nagy eligazító térképet, le is fényképeztem, és kiléptünk a romok közé.
Nagyon jól tettem, hogy lefényképeztem a táblát, mert így vissza tudtam keresni, hogy éppen hol jártunk, ugyanis sehol semmilyen leírás, tábla, útmutató nem segített abban, hogy megtudjam, éppen mit látok, vagy hogy milyen egykori épületromban álldogálok. Ezt nagyon sérelmezem, mert egy ilyen helyen szerintem elengedhetetlen a részletes ismertetők elhelyezése, mint mondjuk a budapesti Aquincum-ban, ahol tökéletesen meg voltam elégedve a tájékoztatással. Itt még a számozással ellátott területek némelyikéhez se írtak semmit, csak beszámozták, aminek nem látom értelmét.
Egy újonnan kialakított magas falra is felmásztunk, ahonnan sajnos nem igazán lehetett a romokat látni, bár a kilátás azért szép volt.
Összességében nem ártott volna, ha egy kézikönyvet magunkkal viszünk, mert a tájékoztatás szinte teljesen nulla volt, még a szórólapon se találtunk semmi említésre méltót, ami megint csak furcsa.
És akkor lássuk a romokat:
Testőrségi laktanya: http://kepfeltoltes.hu/160821/DSC08812_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Szentély: http://kepfeltoltes.hu/160821/DSC08813_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Díszépítményben: http://kepfeltoltes.hu/160821/DSC08842k_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Épületek: http://kepfeltoltes.hu/160821/DSC08851_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Színház és a fal: http://kepfeltoltes.hu/160821/DSC08876_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Temető: http://kepfeltoltes.hu/160821/DSC08880_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


2016. augusztus 19. - Székesfehérvár, Bory-vár
Már egy ideje szerettem volna meglátogatni a Bory-várat, mert az internetes képek alapján úgy gondoltam, hogy nagyon szép lehet. Ezúttal mind a négyen Székesfehérvárnak vettük az utunkat, és szerencsére csak egy kisebb "eltévedés" után meg is leltük a bejáratot.
Nem csalódtam, a látvány gyönyörű volt, az épület egyszerűen lenyűgöző, labirintusszerűen nyílnak mindenfelé a tornyok és a különféle járatok, túl sok szimmetria nincs a várban, de pont ez tetszett benne. A szobrok nagyon szépek és mindegyiken olvashatóan feltüntették, hogy kit-mit ábrázol, a festmények is igényesek voltak és rengeteg volt belőlük. Mind a szobrok, mind a festmények elég egyesen voltak elszórva az épületben mindenfelé, tehát lépten-nyomon volt látnivaló. A kerten látszik, hogy gondos kezek ápolják, a növényektől barátságos és még szebb lett ez a kacifántos épület.
Ricsinek az eddig látott várak közül ez tetszik a legjobban, bár nem igazán illik rá a "vár" megnevezés, inkább "kastély"-nak nevezném, ami azonnal magával ragadott, örülök, hogy ide is sikerült eljutnunk.
Itt bebarangolhatod a Bory-várat:
A vár elölről, Timus takarásában: http://kepfeltoltes.hu/160821/DSC09139k_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
A belső kert a tornyokkal: http://kepfeltoltes.hu/160821/DSC08954_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
A belső kert az egyik toronyból: http://kepfeltoltes.hu/160821/DSC09053_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Az előkert: http://kepfeltoltes.hu/160821/DSC09012_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
A festmények közül néhány: http://kepfeltoltes.hu/160821/DSC09115_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
A lenti szobrok közül pár: http://kepfeltoltes.hu/160821/DSC08961_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
A fenti szobrok sora: http://kepfeltoltes.hu/160821/DSC08987_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Az egyik toronyba felvezető díszes csigalépcső: http://kepfeltoltes.hu/160821/DSC09030_www.kepfeltoltes.hu_.jpg


2016. augusztus 20. - Balatonfüred, Lóczy-barlang és Jókai-kilátó
Miután Ricsi anyukája és barátja hazautaztak, mi még egy utolsó kirándulást beterveztünk erre a napra. Természetesen a javasolt dombmászást már megint fordítva tettük meg, de sebaj.
Utunk először a Lóczy-barlanghoz vezetett, ahol kb. fél órás várakozást követően bejutottunk a 10-12 fokos "hűtőbe" (naná, hogy a pulcsim és a hosszú nacim a kocsiban melegedett). 
Maga a barlang nem túl nagy, mindössze 30 perc alatt végigjárható. Nagyon jól látható a rétegződés és a kezdődő cseppkövek, pedig a víz nem tud lefolyni az agyagrétegek miatt. Mégis elkezdtek növekedni a pici borsócseppkövek, azonban sajnos nincs ezer évem kivárni, hogy megnőjenek a kicsikék. Látszik, hogy még gyerekcipőben jár a barlangocska.
Még mielőtt elkezdtek kékülni az ujjaim, már kint is voltunk ismét a napfényes délutánban és megkezdhettük újabb túránkat a Jókai-kilátóhoz. Nem mondom, hogy könnyű menet volt, a fejem szerintem vörösebb lett, mint a lemenő nap, de megérte, mert lélegzetelállító a kilátás odafentről, eddig talán ebből a kilátóból volt a legszebb és legnagyobb a rálátás a Balatonra.
Kis pihenőt követően a domb túloldalán, az "Aranyember útján" ereszkedtünk lefelé, ahol az 5 megállóból 3-at meg is találtunk. És képzeljétek, "Ali Csorbadzsi" és "Athalie" mellett a harmadik emlékpad az enyém volt (mint ismeretes, a Tímea nevet Jókai Mór alkotta meg az Arany ember című regényében).
A kirándulás fáradalmait egy "Kormos Csárda" nevű helyen pihentük ki, ahol három cica is csalogatta befelé az éhező turistákat (a feketét Pumának, a sziámi beütésűt Nyúlnak hívták, a cirmosról nincs információm). Miután teletömtük a bendőnket, lesétáltunk a kocsihoz, majd felautóztunk vele a kilátóhoz, ugyanis eldöntöttük, hogy a dombról fogjuk nézni a balatonfüredi tűzijátékot, hiszen nemcsak a kilátóból, de egy kicsit lentebbről (a kereszttől) is remek a rálátás az öbölre. Már 20 óra után nem sokkal elfoglaltuk az egyik padot, mert azt hittük, hogy 21 órakor kezdődik majd a műsor, de tévedtünk, mert itt csak 22 órakor kezdődött a 20 perces tűzijáték, így Karesz, a másodunokatesóm is még időben megérkezhetett (sokadmagával, mert szinte teljesen megtelt a domboldal a bámészkodókkal). A tűzijáték után ezúttal már hármasban ismét felmentünk a kilátóhoz megcsodálni az éjszakai panorámát, ami külön kihívás volt a szinte korom sötétben (na jó, egy elemlámpánk volt azért).
A Balatonfüreden készült képek közül párat mutatok:
Lóczy-barlang:
http://kepfeltoltes.hu/160821/DSC09172_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/160821/DSC09174_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/160821/DSC09175_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
"Játszótér" a domboldalban: http://kepfeltoltes.hu/160821/DSC09202_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
A Tihanyi-félsziget a kilátóból: http://kepfeltoltes.hu/160821/DSC09214_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Tímea a Tímea emlékpadon: http://kepfeltoltes.hu/160821/DSC09234k_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Várjuk a tűzijátékot: http://kepfeltoltes.hu/160821/DSC09264_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Összességében legnagyobb örömömre ezúttal is igazán színesre és tartalmasra sikerült a nyaralás, de már tényleg kezdek kifogyni az ötletekből, hogy még hol nem jártunk a Balaton északi és déli partján. Sebaj, rendületlenül keresem az újabb és újabb helyszíneket, épületeket, látnivalókat, és remélem, hogy jövőre se fogunk majd unatkozni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése